úterý 31. srpna 2021

Růžová a bílá Cava od DG Viticultors

Nechal jsem se zlákat pozitivními reakcemi a zakoupil a otevřel nedávno dvoje bubliny od DG Viticultors (web) z Pontons u Vilafranca del Penedès nedaleko Barcelony. Rodinný podnik, za kterým stojí Pedro Luís Domènech Garay a Antonio García Blasco, má dva různé pozemky s výsadbami ve vyšších nadmořských výškách. Mas Fonoll je 750 až 820 metrů nad mořem a na jílu s nějakým tím štěrkem a vápenci, réva zde dozrává výrazně později než v okolí a vinice hostí odrůdy Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Albariño a nečekaně Incrocio Manzoni. Mas Sapera se nachází vlastně nedaleko, ale znatelně níže – ve výšce jen 600 až 650 metrů. Půda je zde obdobná, jíl a vápenec, a pěstují zde Merlot, Sauvignon Blanc, Albariño, Incrocio Manzoni a Loureiro. Tedy odrůdově jedou pro Penedès ne úplně typickou skladbu a také podstatnou část jejich produkce tvoří tiché bílé a červené a sladká vína, ale Cava samozřejmě nechybí. Mimochodem dozážují, u Brut variant, vlastním botrytickým slaďákem školeným několik let v 400l dubových sudech.

Jako první jsem otevíral Garay Rosé Cava Brut Nature, což je čistý Pinot Noir z polohy Mas Fonoll. Odstopkované hrozny, vertikální lis a výtěžnost nějakých 50 %, fermentace v nerezu a následně druhotná v lahvi a na kalech 15+ měsíců. Bez dozáže, celková síra do 35 mg/l. Světlejší oranžovo-růžová barva, méně výrazné perlení spíše menších bublinek. Ve vůni docela toastové, zralejší, navinulé drobné červené ovoce, třešně, Pinot celkem znát. V chuti fajn kyseliny, suché, opět ovocnost do drobného červeného ovoce, svěžest, fajn délka, lehce oříškové. Dost příjemné, zajímavé bubliny. Cena ve Španělsku něco přes 11€.

Garay Blanc Cava Brut Nature je původem a zpracováním totožná, jen jde o stoprocentní Chardonnay. Citronová barva, fajn vytrvalé perlení menších bublinek (které si víno bez problémů udržuje ještě třetí den). Po otevření dost podivný a nelákavý smrádek, víno bylo třeba nechat rozdýchat. Po čase, a především druhý den, stále poměrně reduktivní, hodně toastové, s linkou žlutého ovoce . V chuti na Brut Nature podivně nasládlé, cukr tam rozhodně je, se slušnou kyselinou, lehce kulatější a krémovost a celek takový divně ne úplně harmonický. Po fajn růžovce dost zklamání. A důvod, proč mohu ověřit, že perlí i ten třetí den… prostě to nejspíš nedopijeme a zároveň je mi líto vylít a nebylo pro to žádné lepší užití.

Komentáře používají Disqus