úterý 13. února 2018

Dvakrát cava vyšší kategorie

gran-juve-y-camps-2012O producentovi Juvé & Camps jsem se zmiňoval v souvislosti s jejich nejznámějším vínem, tentokrát otevřel o něco vyšší řadu Gran Juvé y Camps 2012 Brut. Což je Gran Reserva na kalech nejméně 42 měsíců (často ale více, i k šedesáti), v sortimentu zastává roli podobnou jako u šampaňského ročníkovky, ale ještě nad ní stojí jejich prestižní cuvée La Capella (cenově jsme někde na 10€ u základů, 15€ u té jejich nejslavnější Reserva de la Família, třiceti u dnešního cuvée a více než sedmdesáti u prestižky, takže se rozhodně nebavíme o typické levné cavě). Odrůdově jde o 40 % Xarel·lo, 25 % Chardonnay, 25 % Macabeo a 10 % Parellada, ze třech různých míst (z každého jiné odrůdy, jen Xarel·lo a Chardonnay z jednoho, seznam všech vinic mají pěkně na webu a není toho málo, nově jedou v bio) v trochu vyšší nadmořské výšce. Tmavší citronová barva, nazlátlá, krásné perlení malých bublinek. Klasická vůně, zralejší, elegantní. Sušené květy, až lehce exotická ovocnost, zralejší, s dotykem oříškových tónů a kořenitosti. Suché, čisté, výraznější a na cavu plnější, dozáž je znát ale kyseliny pěkné a celek výborně vyvážený. Pěkně strukturované, ovocné, lehce oříškové a sušené ovoce, delší. Seriózní bubliny. Osobně bych klidně zvládl dozáž o něco menší a/nebo o chlup více kyselin, ale to je možná jenom moje specifická úchylka :-)

mas-candi-indomableOtevřel jsem nedávno také láhev Indomable Brut Nature z vinařství Mas Candí. Psal jsem o nich u jejich bublinového základu, tohle je opět postaveno výše. Samozřejmostí jsou vinice v bio(dynamice), první fermentace je spontánní a víno si pak poleží asi půl roku. Druhotná probíhá v lahvi, kde je víno na kalech nejméně pět let. Na trh jde bez dozáže a s dost nízkou sírou, celková do třiceti. Ročník neuveden, jen lot L-09, což může naznačovat 2009. Jo a vlastně odrůdy – polovina staré dobré Xarel·lo, ta druhá překvapivě Sumoll, tedy odrůda značně méně obvyklá. Hodně tmavá barva, až trochu směrem bronzová, pěkné perlení menších bublin. Výraznější aromatika, sušené květy, žlutá trochu navinulá ovocnost, hrušky, krémovost, sušené ovoce, minerální linka, kouřovost, koncentrace. V chuti hodně důrazná kyselina, i přes pouhých 11.5 % alkoholu pocitově plnější, důraznější projev. Zralé, pečené jablko, delší, minerální, toastové. Takové trochu neotesané, ale hodně zajímavé. Cena asi třináct euro. Těším se na jejich kousek čistě ze starých výsadeb Xarel·lo.

Komentáře používají Disqus