středa 7. února 2018

Povodně v Champagne, rozhovor s Martinem Markelem, Gilles Jayer…

champagne-povodneMetéo France pečlivě monitoruje srážky na území Francie od roku 1959 a poslední dva měsíce jsou dle jejich záznamů historicky vůbec nejvlhčí. Velké přívaly deště zasáhly mimo jiné oblast Champagne, Seina i Marna se vylily z břehů, záplavy zasáhly i sklepy. Lahvím žádné větší nebezpečí nehrozí (populární je teď nechávat Champagne zrát v moři a pak za něj chtít obrovské peníze, tak bude holt šarže školená v Marně…), problémy jsou spíš s elektroinstalací (výtahy, osvětlení etc.). Vinice obvykle úplně u vody nejsou a zatopením jim nehrozí, problém je spíše vodou nasáklá kluzká půda komplikující zimní řez a nadcházející vyvazování. Navíc bylo totiž docela teplo a réva se probouzí z hibernace a vypadá to, že bude docela v předstihu. Což není úplně pozitivní zpráva, protože jarní mrazy budou tím větší riziko.

Když jsme u těch bublin… 360° pohled z výšky na nejlepší vinice pro Prosecco, Valdobiadenne a její „Grand Cru“ Cartizze. Opravdu nádhera, za mne. Samozřejmě radost z podobných úžasných kusů vinohradnické krajiny kalí takové záležitosti, jako že při náročném ročníku jako 2017 si schválí, že mohou použít hrozny odrůdy Glera i z těch částí regionu, které do apelace Prosecco nespadají (a mimochodem o tom mluvili už před malou sklizní, prostě proto že zájem o tyhle italské bubliny je příliš velký). Ne že bych měl jakékoliv iluze o „terroirovém projevu“ různých mladých výsadeb na plackách všemožně ve Venetu, ale když už jednou nějaké hranice a pravidla máme… no nic… :-)

Víno kdysi vylepšovali kořením a sladili olověným roztokem“, říká vinař a historik Martin Markel. Dneska už jsou vylepšení sofistikovanější a méně jedovatá :-) Markel připravuje knihu o „historických kořenech terroir moravských vín“, těším se!

Matt Kramer na téma „nových vinných verzí starých mistrů“ a samozřejmě to není klasické zjednodušení „tohle chutná skoro jako pravé burgundské“, ale myslím docela zajímavé čtení :-)

25. ledna po dlouhé nemoci zemřel Gilles Jayer, vinař v Domaine Jayer-Gilles a člen jednoho z nejslavnějších vinařských klanů Burgundska. Vinařství na podzim loňského roku prodal švýcarskému miliardáři z farmaceutického průmyslu Andrému Hoffmannovi. V plánu bylo, že ještě nějakou dobu bude na vinařství pracovat a zkušenosti postupně převezme „mladá krev“ Julien Gros (Domaine Christian Gros) a Alexandre Vernet (Domaines Gilbert, Philippe Germain a Manuel Oliver). Gilles zde makal od roku 1982 a vinařství řídil od roku 1998, bylo tedy co za zkušenosti předávat. Prodej byl, jak se nyní ukazuje, možná veden i jinými pohnutkami než jen odchodem na důchod bez následníků…

Možná si to někteří ani úplně neuvědomují, ale možnost objednat si v rámci EU víno třeba ze Španělska nebo Itálie online a nechat si ho poslat spedicí je něco, co nám může leckterý Američan závidět. Tam leckdy není něco takového mezi jednotlivými státy možné provést, poslat víno či jiný alkohol přes hranici je přímo nelegální. Pozůstatek prohibice, bohužel. Pokud s chutí čtete „právničinu“, tak se můžete mrknout na dvoudílný článek o současném vývoji situace a soudních sporech.

Komentáře používají Disqus