středa 17. května 2023

Guy Bossard, Henkell na koni, nový Coravin

Na pondělním Družstvu jsme mimo jiné rozlévali i svěží, energické lehčí a hodně zajímavé cuvée Alpha postavené na Cheninu Blanc a Folle blanche a připravené čistě v betonu, moc zajímavé víno z Domaine de L'Écu na Loiře. Tahle doména se od začátku ale specializovala především na Muscadet a její zakladatel, Guy Bossard, je považován za jednu ze zásadních postav renesance kvalitních vín téhle odrůdy a také pionýrem biodynamické produkce na Loiře, vín udělaných maximálně čistě na vinici i ve sklepě. Bio byl od roku 1975 (!!!) a v biodynamice od roku 1992 s Demeter certifikací nedlouho potom. Jeho oblíbenou hláškou bylo, že „poslední slovo má příroda, ne člověk.“ Jeho Muscadet byl jedním z těch, který mne přesvědčil, že to umí být opravdu skvělé víno a většina současné produkce dělá dřívějšímu dobré pověsti hodně špatnou službu. Zápisek ale nepíšu proto, abych hodnotil víno. Je to bohužel nekrolog. Guy Bossard, po dlouhé nemoci a ve věku 72 let, před několika dny zemřel…

Dokončoval jsem nedávno článek o španělských šumivých vínech a ověřoval různá čísla produkce a exportu. A dnes na mne vyjela další zajímavá informace. „V současné době jsme lídrem na trhu s cavou ve 104 zemích, lídrem na trhu se Proseccem ve 38 zemích a lídrem na trhu se šumivým vínem ve ve 33 zemích,“ pochlubil se generální ředitel společnosti Henkell Freixenet. Loni prodali vína za 1.1 miliardy EUR. Spadá pod ně nejen největší producent cavy Freixenet či naprosto všudypřítomné Prosecco Mionetto a sektáři Henkell, ale třeba i Champagne Alfred Gratien, crémant Gratien & Meyer, cava Segura Viudas, americké bubliny Gloria Ferrer nebo… náš Bohemia Sekt.

Coravin přichází na trh s novým zařízením. Je to mašinka nazvaná Vinitas a určená v podstatě na přípravu malých degustačních vzorků vína v lahvičkách, bezpečné a spolehlivé „frakcionování“ celých lahví. Potřeba prý vyvstala na počátku pandemie covidu, kdy kupa firem začala dělat on-line degustace či byla nucena zasílat vzorky místo uspořádání klasické ochutnávky. Trošku to trvalo, ale… lepší pořádně než nikdy! :-)

A něco pro odlehčení… Chablis si připravilo jednoduchou hru, při které se dozvíte něco o jejich oblasti a tak. Kdybyste se třeba někdy nudili. A nejstarší muž Nového Zélandu odhalil tajemství, díky kterému se dožil úctyhodných sto let. Není to víno, ale… pivo a popcorn!

Komentáře používají Disqus