pondělí 17. září 2018

Dvakrát cava a jedno svěží Champagne

Celler-Vell-Brut-Nature-Gran-Reserva-2012Dnes vás opět čeká tradiční várka bublinových poznámek, jednotlivých lahví co si nešetřím do souhrnných / tematických příspěvků. Celler Vell Brut Nature Gran Reserva 2012 jsou úplně suché bubliny od menšího (80 tisíc flašek) rodinného producenta z epicentra produkce cavy, Sant Sadurní d'Anoia. Mají pár hektarů vlastních vinic a něco nakupují od místního družstva. V oblíbeném žebříčku Great Cavas od Wine Pleasures pravidelně získávají výborná hodnocení. Já na ně úplně nedám, jejich body mi často přijdou příšerně nafouklé (tohle má 95 a nový ročník 2014 dokonce 97), ale katalogy s výsledky jsou dobrý zdroj informací. Každopádně víno je to tradičně připravené, na kalech v lahvi si poleží nejméně dva a půl roku, ale spíše o něco déle (datum degoržování bohužel neuvádí). Odrůdově Xarel·lo, Macabeo a Parellada, ke kterým přidávají ne úplně malý podíl mezinárodního Chardonnay. Za uplynulých několik měsíců jsem měl víno třikrát a poznámky se celkem shodují. Pěkná citronová barva, vytrvalé perlení menších bublinek. Zralejší, trochu krémová, navinulejší aromatika, malvice, něco citrusů, čerstvá a klasická, toastová linka, vrstevnatější projev. Podíl Chardonnay, respektive odskok od typického projevu tří odrůd pro cavu nejobvyklejších, je zřetelný. Suché, pěkné kyseliny, dozáž je poznat ale nic výrazného. Pěkně postavené, jablko, dobrá délka, čistota, zralost, lehce oříškové, delší, docela seriózní fajn bubliny. Nakupoval jsem ve Španělsku po 11€ a nestěžuji si :-)

mas-candi-brut-nature-2016Cava ještě jednou, tentokrát ovšem biodynamická a i odrůdy nejen ty úplně nejznámější. O víkendu jsem otevřel Cava Mas Candí Brut Nature 2016, novou variaci mého oblíbeného základu ze sortimentu Bio Sueño, tentokrát už s jasně deklarovaným ročníkem a o 30 kaček vyšší cenou (doporučená MOC je 370 Kč) :-) Zkoušel jsem od vinařství i vyšší řady (třeba Indomable a o dalších jako Segunyola či Prohibit asi nepsal) a vyloženě naturální speciality, kde to byla poněkud loterie, zatímco základ byl bezva vždycky. Aktuálně jde o bubliny s výraznější žlutou barvou, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, trochu hlubší a jakoby hutnější vůně, sušené květy, malvice, trochu oříškové. Suché, čisté, svěží s lehce oxidativním štychem, v chuti výraznější než předchozí ročník, nerušivá mírná nahořklost v závěru. Pěkně postavené, fajn bubliny.

Champagne-Waris-Hubert-LILYALE-Blanc-de-Blancs-Grand-Cru-Zéro-dosageA na závěr jedno nové pěstitelské Champagne na našem trhu. Alifea začala dovážet Champagne Waris Hubert z Avize. Vzhledem k poloze a umístění vinic v okolních Grand Cru obcích se zaměřují především na Chardonnay, ve vinicích nepoužívají herbicidy, snaží se jet ekologicky a dokonce prý s biodynamickými praktikami, ale nemají žádnou certifikaci a prostě když by bylo potřeba tak stříknou. Kvasí za nižších teplot, vína nechávají nějakou dobu na kalech a proběhnout malolaktiku, někde mají i trochu dřeva ale primárně jedou v nerezu. LILYALE Blanc de Blancs Grand Cru Zéro dosage je čistě nerezové Chardonnay z hroznů z obcí Avize, Oger a Cramant. Na kalech nechávají zhruba tři roky a víno bylo odstřeleno v prosinci 2017 (tj. se ročníkově pohybujeme okolo 2014/2013). Světlejší citronová barva, bohatší výrazné perlení menších bublinek. Čerstvá, svěží, energická vůně, bílé květy a plody, jablko a citrusy, minerální linka, lehounce toastové, přímočařejší. Suché, čisté, přísnější v chuti, bezva výraznější kyseliny, opět přímé, citrusové, fajn délka. Nic vyloženě složitého, ale milovníky Blanc de Blancs by mělo potěšit. Osobně jsem přeci jen čekal trochu vrstevnatější projev. Cena něco pod tisícovku.

Komentáře používají Disqus