pátek 14. září 2018

Obludné množství Prosecca, beztížný Mumm, 3D mapy vinic, ochucená vína…

duca-di-dolle-prosecco-ninoProsecco dále pokračuje v krasojízdě, už nějaký ten pátek zpátky se stalo objemem produkce nejúspěšnějšími bublinami vůbec a ročník 2018 bude opět rekordní. Počasí přálo jak kvalitě tak kvantitě, navíc naběhla část nových vinic. Když sečtete tamní DOC i DOCG, mohlo by letos vzniknout skoro 600 milionů lahví! Což je téměř dvojnásobek dnes bublinové dvojky, alespoň tedy objemem produkce, Champagne. Pokud bychom vzali v úvahu běžné prodejní ceny, tak v Champagne dnes stojí kilo hroznů více než v Itálii průměrně flaška Prosecca (které ještě dolů tlačí souboje diskontních řetězců a slevové akce) a celková tržní hodnota šampaňského je někde úplně jinde. O kvalitě nemluvě. Na druhou stranu chutného, zajímavého a různě unikátního Prosecca je čím dál víc, můžeme si vybírat :-) V titulce třeba jedno moc chutné co jsme rozlévali minule na Družstvu, v lahvi kvašené, totálně suché a bez dozáže, navíc i nesířené.

Ještě k bublinám… když vaši značku propaguje hvězda formátu Usaina Bolta, máte to dobrý (ale asi ne úplně levný). Když to dělá ve stavu beztíže, tak ještě lepší :-) Marketing šampaňského domu MUMM jede na plné obrátky, nově vyvinuli víno a speciální způsob servisu právě pro nulovou gravitaci. Servírováno by mělo být na komerčních zážitkových letech se stavem beztíže a samozřejmě může jít i o přípravu na (blížící se) dostupnější lety do vesmíru. Protože když už vyrazíte na výlet na oběžnou dráhu, tak tam rozhodně chcete popíjet stylově :-)

A bubliny naposledy. Slavný dům Gosset zařadil do nabídky ne zrovna levný nový kousek, víno stoprocentně postavené na odrůdě Meunier! Což u menších vinařů není nic neobvyklého, viz nedávna degustace, ale Grandes Marques něco takového dosud běžně nenabízely. Deklarováno jako neročníkové, dominantně ze sklizně 2007 s trochou 2006. Mix hroznů z obcí okolo Épernay, zmíněny Cumières, Pierry, Moussy, Vinay, Chavot, Monthelon a Hautvillers. A s přidáním kalů z Chardonnay prý pro dodání svěžesti. Ochutnal bych. Každopádně palec nahoru!

Něco pro milovníky map. Odborník na infografiku Pierre Le Hong zpracoval již několik videí s informacemi o různých vinařstvích především v Bordeaux, jejich součástí je prostorová mapa vinic s vyznačením jednotlivých odrůd, proudění vzduchu i řezy terénem. Myslím docela povedené. Mrknout se můžete na článek v Decanteru a nebo rovnou na seznam všech videí na YouTube.

Kolumbijský miliardář Alejandro Santo Domingo uzavřel obchod s rodinou Moueix, díky kterému získal dvacetiprocentní podíl v legendárním bordeauxském vinařství Petrus. Hodnota celého vinařství a 11.7 ha vinic by, vzhledem k zaplacené částce, odpovídala miliardě euro. Ale z toho samozřejmě nelze odvozovat nic o normálních cenách za hektar v oblasti a nijak zvlášť je to asi neovlivní, Petrus je fenomén a značka o takové síle, že pro ni běžná pravidla neplatí.

Smutná zpráva pro milovníky velkých vín z Barola. Zemřel Giuseppe Rinaldi.

Co udělá vinařský gigant Concha y Toro, když zjistí, že demografická skupina 22-29 let v UK víno moc nepije (trapný, nápoj rodičů…) a preferuje gin, pivo a ochucený cider? A že jim navíc přijde sedmička jako moc velký objem. Přijdou s novou značkou Château Jacked (jméno vyšlo v panel testech nejlépe) s „cool“ půllitrovou lahví bílého a rosé, víny aromatizovanými zázvorem a liči. Co naděláte, to je pokrok :-)

Komentáře používají Disqus