úterý 18. září 2018

Albariño, bílá viniční směs a Frankovka

Abadía-de-Tortoreos-2016-Adegas-LuzPo delší době se u nás doma zase jednou sešla parta vínomilců a popili jsme mnoho velmi různorodých lahví, dnes tři kousky a k dalším se snad ještě dostanu. Prakticky všechny zaujalo Albariño ze španělské oblasti odrůdě zaslíbené, Rías Baixas. Konkrétně Abadía de Tortoreos 2016 z Adegas Luz, již jsem tu dříve psal o ročníku 2015. Vinařství od té doby spustilo i webové stránky :-) Víno je tedy stoprocentní Albariño, fermentuje spontánně v nerezu a tam i na kalech několik měsíců zraje. Výraznější žlutá barva, až do zlaté. Intenzivnější aromatika, krémovější, zralé žluté ovoce až trochu do tropického, v prázdné sklence citron, poměrně efektní. V chuti středně plné, suché, s dobrou kyselinou a opět žlutou sladší ovocnosti, dobrá délka s lehce slanou minerální linkou. Pěkně postavené, čerstvé ale již uhlazené a tak akorát k pití, sympatické víno. Které má potenciál oslovit davy a zároveň vzbudit pozornost i vinných nadšenců. Dováží BIO Sueño, běžná cena po lahvi 320 Kč.

erich-andert-gemischter-satz-2017A teď se přesuneme do Burgenlandu, konkrétně do Pamhagenu na hranici s Maďarskem. Bratři Michael a Erich Andert jsou především zemědělci, 4.5 ha vinic jedou v biodynamice (od roku 2003, certifikace Demeter) a navíc pěstují hromadu dalších věcí a chovají zvěř. Ve sklepě mají přídavky téměř na nule, i se sírou hodně šetří. G`mischter Sotz 2017 je základ připravený ze směsných výsadeb odrůd Neuburger, Grüner Veltliner, Malvazia, Muskat Ottonel a Sylvaner, sebraných a fermentovnaých společně, z projevu bych si tipl navíc nesířené. Tmavší, kalnější žlutá barva. Čerstvá, svěží, pikantnější vůně, žluté ovoce, bylinky, fenykl. Suché, lehčí, s výtečnou kyselinou a pitelností, lehounce nahořklé lákající k dalším douškům. Vyvážené, slušně dlouhé, zábavné, naprosto čisté. Potěšilo hodně. Cena u vinaře 9€ tedy asi 230 kaček. Vypil bych s chutí celou láhev.

Karner-Gábor-Birtokbor-Kékfrankos-2015Jako vždy padla i nějaká Frankovka, tentokrát Karner Gábor z Mátry a jeho základní Birtokbor Kékfrankos 2015. Při současném kurzu forintu je to víno za 250 Kč. V tomhle ročníku nic dalšího nevyrobil, kvůli dešťům a zředěným hroznům šlo vše jen sem. Zhruba rok v sudech a pak bez velkých štráchů do lahve, burgundské se šroubovým uzávěrem. Výrazně aromatika, tmavší peckovinové, jen trocha dřeva a dotyk zemitosti, lehká divokost, perníkové koření. Suché, čisté, s výraznější kyselinou a šťavnatosti, něco tříslovin a lehká svíravost, trochu lehčího stylu. Druhý den v otevřené lahvi se rozkračovalo více do šířky a vliv vzduchu byl dost znát. Mám tenhle typ červených rád, v podobném duchu se v některých letech projevuje Ráspi, ale sedne to spíš lidem se specifickým vkusem.

Komentáře používají Disqus