čtvrtek 20. září 2018

Nobile, Apetit, degustace 19. století, anglická expanze, párování & letištní bubliny

nobileCo nového ve světě vína? Co třeba jen a pouze Nobile místo Vino Nobile di Montepulciano? Uskupení několika vlivných vinařství – La Braccesca (Antinori), Boscarelli, Dei, Poliziano, Salcheto a Avignonesi si myslí, že je to správná cesta. Mimo jiné kvůli zmatku, které jméno může vyvolávat (jejich zásadní odrůda je samozřejmě Sangiovese, viz třeba tenhle zápisek, a ne Montepulciano), ale i z dalších důvodů, jako pozvednutí poněkud zkoušené apelace. U těchto vinařů s vybranými víny (vždy stoprocentními Sangiovese) bude od ročníku 2015 na vinětě dominovat právě nápis Nobile. Byť, z důvodů, které si jistě domyslíte, nejméně na vinětě zadní najdete vše dle předpisů a jako Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Přesto se očekává, že jejich příkladu budou následovat další a do budoucna třeba dojde ke změně samotného DOCG. Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano už letos v květnu hlasovalo o tom, aby bylo možno nápis Nobile v názvu apelace uvádět na vinětách výrazně větším písmem, takto třeba vše vyřešilo Avignonesi.

Před nedávnem jsem se tu zmiňoval, že jsem dostal možnost psát pravidelně o víně pro Forbes. A teď se mohu pochlubit s další novinkou. V aktuálním čísle časopisu Apetit je článek o Družstvu a pak můj sloupek a doporučení několika vín. V každém z nových vydání najdete text jednoho z družstevníků a tipy na vína z naturální scény. Jsem za to strašně rád, protože jde určitě o odlišné (a větší) publikum, než jaké oslovujeme obvykle. Malými krůčky kupředu…


Některé vinné degustace jsou o chlup lákavější než jiné. Kupříkladu na říjen se v Hong Kongu chystá degustační večeře se 14 lahvemi vín z 19. století, včetně několika kousků ještě z éry před fyloxerou. Účastníky čekají vína z Bordeaux a Burgundska a k tomu nějaké to Tokajské a Madeira. Jak chutná Meursault-Charmes od Boucharda ročníku 1846 či předfyloxerové Château Lafite Rothschild 1865 by mne docela zajímalo. Bohužel cena HK$108,000 (~ 300 tisíc Kč) + letenka je drobátko… limitující :-) Ale zase je to s večeří…

19stoleti degu

Jestli si někdo zatím nestěžuje na globální oteplování, tak jsou to vinaři v Anglii. Ročník 2018 prý měl ideální podminky a bude se na něj vzpomínat jako na zlomový, o jehož kvalitách se bude mluvit ještě za mnoho let :-) Sklizeň je nejen kvalitní ale i objemem výtečná. Ale na tom není nic nečekaného, výsadeb neustále přibývá a místní organizace předpokládají, že do roku 2040 by se produkce měla zmnohonásobit na zhruba 40 milionů lahví ročně. Vznikají úplně nová vinařství, investují zavedené značky ze zahraničí (např. šampaňské domy) a i současní producenti expandují. Kupříkladu Chapel Down se v následujících třech letech chystá v Kentu vysadit dalších 157 hektarů, což by byla největší vinice v UK.

Už jste si toho možná všimli na internetu či v časopisech nebo dokonce v televizi (viz reklamní spoty pro červené, bílé a růžové víno). Vinařský fond rozjel kampaň s tematikou párování vína a jídla. Inu proč ne, je dobré připomínat, že víno je součástí gastronomie a jeho zásadní místo je právě na stole společně s jídlem. Jen by bylo dobré i zmínit, že Rulandské bílé k řízku je asi myšleno suché, ne ty všemožné oblíbené výrazně nasládlé varianty :-) Jinak pokud jde o párování jídla s vínem, tak doporučuji též novou FB stránku jednoho mého oblíbeného sommeliéra, myslím že se pobavíte :-)

Jaké bubliny jsou nejoblíbenější v letištních obchodech? Kdo by si tipnul Moët & Chandon, tak by vyhrál :-) Vzhledem k tomu, že je to nejpopulárnější (a v největších objemech vyráběné) Champagne, tak to dává smysl. Na druhém místě, před dalšími šampaňskými brandy, se ovšem dostalo Prosecco pod značkou Bottega. Asi díky efektně vypadajícím lahvím. Které mne ovšem dost odpuzují a nikdy jsem ho nevyzkoušel :-)

Bottega prosecco

Sakra, pivo získalo několik tisíc let náskok nad vínem! Vypadá to, že fermentované obilí, pravda spíše než dnešní pivo asi jakási lehce alkoholická kaše, vznikalo už před 13 tisíci lety!

Komentáře používají Disqus