pátek 21. září 2018

Pinot Noir z Moravy, Slovinska, Champagne a od Balatonu

V6Jako někdo, komu fakt chutná červené burgundské, logicky trpím současnými cenami. Samozřejmě si mohu buď jen stěžovat nebo aktivně hledat alternativy. Po pravdě častěji mne podobným způsobem jako Burgundsko a za snesitelný peníz uspokojí spíše úplně jiné odrůdy než Pinot Noir z dalších koutů světa (kde ty opravdu výtečné mají tendenci… taky stát raketu). Ale dnešní zápisek je věnován právě čtveřici různorodých červených pinotů z několika Evropských oblastí, které jsem si v uplynulých dnech užil. Na scéně bude Morava, Maďarsko zastoupené Balatonem, Slovinsko a také jedno Champagne. Které, přiznejme si, i leckteří z těch, co jinak cokoliv jiného než Burgundsko neberou na vědomí, jistě vezmou na milost. Ovšem nejsou to bubliny od velké slavné značky, ale od menšího producenta / pěstitele :-)

libor-veverka-pinot-noir-vyber-z-hroznu-2014-minimumA začneme na Moravě, konkrétně v Čejkovicích. Na viniční trati Helezný díl a s vínem, které připravilo Rodinné vinařství Libor Veverka (web). Pinot Noir „Minimum“ 2014 výběr z hroznů zrál dva roky v burgundských dubových sudech (60 % nové, zbytek použité), s výjimkou speciálního Cuvée Hrdost (a slámovky, samozřejmě) si právě tohohle kousku vinař váží nejvíce, soudě tedy dle požadovaných cen. Dobrovolně přiznávám, že produkci vinařství prakticky neznám, o to větší byl obsah lahve (burgundské, korkem uzavřené, styl vinět mne nechává spíše chladným) překvapením. Již lehce nazrálá rubínová barva. Pěkná, klasická ovocnější vůně, peckoviny červené trochu do sušených až lehce marmeládový tón, tabák, výraznější dřevo, kouřová linka. Svědčí tomu rozdýchání, druhý den bylo lepší. Suché, velmi dobrá kyselina ale i sladkost ovoce a dobré tělo, sladší ovocný dojezd, vyvážené, výborně pitelné, seriózní, hodně pěkné. Moravské výběry z hroznů, alespoň u pinotu určitě, mají dost často takovou „rozblemclou“ strukturu, zde vše pevně drží na svém místě. Připravené k pití ale může dále zrát. Cena něco přes pětistovku. Co naděláte. Jinak minimum v názvu by mělo znamenat omezení zásahů, víno bez filtrace a také méně sířené. Asi bych měl z vinařství prochutnat i další věci…

scurek-modri-pinot-2011Druhým vínem se přesouváme do Slovinska k vinařství Ščurek, kterým pravda podstatná část z jejich 20 ha vinic leží v italské části Brdy :-) Psal jsem tu o nich už dříve, obvykle v souvislosti s fantastickým vínem zvaným Kontra, ale v zásadě má Stojan Šcurek se svými pěti syny dobré všechno. Od základní přímočaré řady Strune po speciality. Jen bubliny jsem nikdy neměl, ale tak nějak čekám, že i ty se jim daří :-) Modri Pinot 2011 nevzniká žádnými svéráznými postupy jako Kontra, prostě 14 dní macerace v otevřených kádích a pak tři roky zrání v 500l dubových sudech, nových i použitých. Pěkná rubínová barva. V aromatice překvapivě mladistvé, energické, spojující červené a tmavší peckoviny, s trochou kořenitosti, dobře zapracované dřevo. Suché, šťavnaté, ovocné, s moc pěknou kyselinou a teprve se uhlazujícími tříslovinami, robustnější strukturovaný pinot teprve na cestě. Bavil velmi. Cena v podobné zóně jako minulé víno, okolo 20€. Vinařství dováží Winegeek, byť tohle konkrétní víno teď nemá.

bencze-pinot-noir-2015A nyní přeskok k Balatonu. O Bencze Családi Birtok jsem zde měl celý článek před více než rokem (a od té se zmínil o jejich výborném ryzlinku), ve kterém psal i o Pinot Noir 2015. Moc mi tenkrát chutnal, nyní jsem si pořídil další láhev abych ověřil, jak se vyvíjí v čase. Po otevření hodně čerstvé, živé, expresivní peckovinová červená ovocnost a dotyk jahod, lehce herbální marihuanová linka, s postupem času hlubší, tmavší. Suché, výraznější kyseliny a šťavnatost, peckoviny, svíravost. Pěkně postavené, pitelné, docela „burgundský“ dojem, příjemné fajn víno. Stále mne baví a pořídím si další. Cena 320 Kč u Vinorum mi přijde dost fér.

Champagne-Andre-Clouet-V6-Experience-BrutA na závěr bubliny, Champagne André Clouet a jejich novinka V6 Experience Brut. Vinařství sídlí v Bouzy a právě tam mají většinu vinic, s částí v Ambonnay. Celkem je to asi 9 ha vedených směrem k organice. Logicky se zaměřují na Pinot Noir, v top ročnících mají i Chardonnay (kde je ale podle všeho o výměnu hroznů za pinotové s jiným pěstitelem, musím ověřit). Zakladatel domu byl malířem na dvoře Ludvíka XV. a jeho tvorbu používají na vinětách. Byť v případě V6 bych si tipnul, že raketa bude novější :-) Celá ambaláž má hodně Verneovský nádech. Každopádně jde tedy o čistý Pinot Noir pouze z Bouzy připravený v bílém, na kalech v lahvi víno strávilo šest let! Je to víno výraznější barvy, s bohatším perlením malých bublinek. Výrazná, efektní vůně, zralá jablka, navinulejší, minerální linka, dotyk červeného ovoce. Suché, plnější „opulentnější“ styl, sladkost ovoce spíše než dozáž, koncentrace, délka. Výrazné, s výtečnou citrusovou kyselinou a pitelností, delší. Komplexní a seriózní a zároveň snadno přístupné a pitelné. Baví velmi. Vozí PMP Exclusive, po flašce stojí zhruba dvanáct stovek.

Komentáře používají Disqus