pondělí 19. prosince 2011

Zprávy ze školy, inspekce a něco od NERVu

sklepeniNeděle byla taková zasmušilá. Hlavní událost dne (kterou minimálně v úvodu jeden web nepokrýval zrovna vkusně, byť nyní má speciál o dost promyšlenější) tak trochu nabádala k bilancování, co vše se tu změnilo, jak si žijeme a jaký podíl na tom vlastně měl jeden konkrétní člověk. Ale to zrovna na tenhle blog asi nepatří a politiku sem plést nebudu (největší vlastní politickou aktivitu jsem učinil v roce 1990, kdy v dětském nadšení maloval křídou na asfalt napěněné půllitry a nápis „Volte Stranu přátel piva“). Jen se mi nedělní vzpomínání na odkaz významného člověka tak trochu spojilo s dobrým pocitem, který jsem měl při sobotním odjezdu z Moravy. Tam jsem navštívil několik vinařství a především Střední vinařskou školu Valtice, kde si ale střihl pro mne ne úplně typickou roli…

Pj_svis_valtice

Společně s Pavlem Jelenem jsme totiž byli pozvání, abychom tak trochu obohatili výuku studentů 3. a 4. ročníku vinohradnictví. Pavel přednesl (ve zrychleném režimu) spoustu zajímavostí o historii a současnosti vinařství v Čechách. Což je fantastická záležitost, která by si zasloužila vyhradit podstatnou část dne, spojit s průřezovou degustací a k tomu spoustu platících posluchačů. Plán na akci v Praze? :-) No a já, ve spolupráci s Lubošem Osičkou, plkal cosi o vinařstvích a vínech pracujících bez detailního následování postřikového kalendáře nějaké chemičky a i ve sklepě trochu méně technologických. Snad to nepůsobilo, především z úst nějakého typa z Prahy co víno sám nedělá, jako podivné sektářské kecy pár vinařskými blázny oblouzeného pijana (byť za podpory vinaře a jednoho z učitelů na škole), ale nějaký smysl a přínos mělo.

prirodne_to_neni_zlo

To jediné, o co nám šlo, bylo představit další pohledy a varianty. Jiné, než dává typická výuka a následný lobbing a reklamní masáž Bayer CropScience, Enartis a jim podobných firem a jejich prodejců. K teorii šlo i několik vzorků vína, od pár z Čech po zajímavé kousky z Rakouska, Francie i Moravy. Cílem přednášky nebylo tvrdit, že to či ono je nejlepší a jediné možné, ale prostě přihodit další malý střípek k výuce a možnost „alternativní“ směry dál zkoumat a zamyslet se nad nimi. Však nejsem žádný radikál, o pár minut později jsem si fakt užil vína v provozu s Milošem Michlovským (náročných pět hodin, ale jeden z nejzajímavějších zážitků za hodně dlouhou dobu) připravená i za použití těch nejmodernějších technik.

morgon_brunsada_bilych_vintrauben_liebe_zeit_2009

To, co my na všem přišlo sympatické, byl zájem studentů. Určitě ne všech, ale části ano. Pár z nich mělo na problematiku vlastní názor a bylo ochotno o ní diskutovat a argumentovat. A to mi přijde důležitější, než souhlas s A či B bez pokusu klást si otázky. Tak trochu jsem čekal, že si celou akci jen odsedí a pak vyrazí za vlastní páteční zábavou hned jak to bude možné. Což se nestalo, takže budoucnost vinařství na Moravě nevidím zas tak bledě :o)

Příjemný pocit z výletu mi ještě vylepšila zpráva, že za nedávný podvod Templářských sklepů Čejkovice (a taky firmy Vinium Velké Pavlovice) padla pětimilionová pokuta, i přes návštěvu poslanců :o). Templáři se samozřejmě odvolají, píší to na svém webu. Když jsem na něj vyjádření vyrazil hledat, tak se mi v tom snažil zabránit bezpečností software, docela mne to pobavilo :-) U reklamy na Bohemia tyčinky se původem můžeme jenom bavit, u vína to snad někdo začne pořádně řešit. Snad i tenhle spor neskončí na nějakých procesních chybách, záležitostech jako neověření zda pokuta není likvidační a podobně.

templarske_dangerous

Mimochodem ještě mne docela zaujal Protikrizový balíček 2012 Národní ekonomické rady vlády, kde se jako jedno z daňových opatření doporučuje toto: „Zdanění tichého vína - zvýšení spravedlnosti zdanění, roční konzumace 150 milionů litrů (dosud bez daně), Zrušit lze i vinařský fond, jde jen o horizontální spravedlnost, bez fiskálního efektu.“ Pokud by došlo ke schválení první části návrhu, tak by asi kvanta lidí prskala. U části druhé dost možná podobně velká skupina bouchala lahve šampaňského :-)

P.S. Úvodní foto článku je ze sklepa vinařství Jaroslav Osička.

Komentáře používají Disqus