pátek 23. prosince 2011

Terravina a ikonická vína, Jay Miller, kompotosklenka a Vinturi

opus_znojmiaSice medailím nepřekládám nějak velkou váhu, ale o úspěších je třeba se zmiňovat :-) Vinařství Čech z Tvrdonic získalo na soutěži Terravina absolutní vítězství za ledovku ze Sauvignonu ročníku 2010. Sám vinař se z úspěchu tohoto vína radovat nemůže, protože na jaře podlehl zákeřné chorobě. V jeho práci pokračuje rodina. Šampiona v kategorii nejdražších vín (> 120 USD) získal Vinselekt Michlovský a medaile bohužel sbírají i vinaři spojení s nečistými praktikami (zapomenout nehodlám, stejně jako by neměl nikdo, kdo sleduje aktivity jejich a firem s nimi spojených) LIVI Dubňany. Našim vinařům se v Izraeli obecně hodně daří už několik let. Až tolik, že pro příští rok budou v doprovodném programu představena „ikonická“ vína z ČR. Letos se tam takto prezentoval Opus One a Vega Sicilia, tedy legendy USA a Španělska. Dost by mne zajímalo, která vína pojedou od nás. Vaše nominace? :-)

Nevím, nakolik sledujete aféru ohledně časopisu Wine Advocate a jeho hodnotitele Jay Millera, ale zahraniční blogy jsou toho plné a v zásadě i díky jejich aktivitám se vše pohnulo. A to až tak, že Jay Miller časopis opouští (což bylo, znáte to, plánováno několik měsíců a nijak s aférou nesouvisí…). Jde čistě o prachy za hodnocení vinařství, co jiného. Sice provedeno „čistě“, tj. peníze neúčtovány přímo za obodování pár lahví ale spíše za „vystoupení na konferenci“. Ovšem s tím, že kdo na něj nepřispěl, v podstatě neměl šanci, aby si na něj Jay Miller udělal čas. A celé to organizoval Pancho Campo MW z The Wine Academy of Spain. Výsledek bude ještě zajímavý, jedno vyšetřování rozjel Robert Parker (majitel Wine Advocate) a další ta vinná akademie. Každopádně Dr. Vino v nedávno zápisku krásně ukazuje na zparchantělost celého bodovacího systému – láhev olepená body z různých časopisů, ale za tři předchozí ročníky :-) U nás zatím jedou spíš medaile ze soutěží :-)

Riedel by se měl bát! Jaká vinná sklenka teď v USA jede? Možná se budete divit, ale je to oblíbená tradiční kompotovka s přilepeným stojánkem na svíčky. Toto „domácí umění“, pojmenované RedNek, se začalo prodávat v desítkách tisíc kusů a za méně než rok dosáhlo obratu pět milionů dolarů. Zásadní výhodu má v tom, že si sklenku zašroubujete a můžete už s nalitým vínem vyrazit třeba ven. Nápad, chce to jen nápad, furt to říkám! :-)

red_nek

Nedávno jsem tu psal o „hyperdekantaci“ vína mixérem. O trochu „jemnějším“ způsobem, pokud nechcete čekat u dekantační karafy, je použití zařízení jménem Vinturi, které víno prudce okysličuje díky šikovnému využití Bernoulliho principu („Vnitřní design Vinturi je uzpůsoben tak, aby zvyšoval rychlost toku vína a zároveň snižoval jeho tlak v momentě, kdy je víno do Vinturi naléváno. Rozdíl tlaku vytváří vakuum, které nasává vzduch, jež je následně smíchán s vínem, aby se dosáhlo jeho perfektního provzdušnění.“). Pár lidí udělalo slepý test, nakolik Vinturi víno opravdu ovlivní, resp. má pozitivní efekt. Upřímně si myslím, že u některých hodnotitelů mohlo jít i o hledání vína, které zařízením prošlo, a to pak odstřelit, ale nebudu jim sahat do svědomí :-) A nedopadlo to zrovna ideálně, ve třech ze čtyř případů hodnotící preferovali víno takto neprovzdušněné (shodli se na pozitivním efektu na mladé Barbaresco). Každopádně výhodou Vinturi, ač osobně bych ho asi nepoužíval, je snadné zpracování dávky pro jednu sklenku. Prostě víno nalejete přímo a když vám přijde nepřipravené k pití, tak ho proženete skrz tuhle ječivou záležitost. My tradicionalisté čekáme i hodiny po otevření lahve, zkoumáme víno během ležení v karafě či se na něj těšíme během jeho mnohaletého pobytu ve sklepě :-) Ale technika jde mezitím kupředu mílovými kroky…

Komentáře používají Disqus