středa 7. prosince 2011

Hyperdekantování vína… mixérem!

corton_hyperdecanting_mixerPřiznám se, že u vína jsem tradicionalista a romantik. Nechám se ukecat firmou Riedel na specificky tvarované sklenky pro různé styly vína/odrůdy, ale to je tak veškerý pokrok, který nějak aktivněji využívám. Dekantování vína považuji u některých lahví za „nutné zlo“ a spíše se mu snažím vyhnout. A obzvláště pak těm různým rychlookysličovadlům jako je třeba dnes hojně propagované Vinturi. Prostě mám pocit, že vzít kvalitní víno a začít ho před nalitím mučit něčím podobným je… tak trochu zvěrstvo. Každopádně všechny tyhle metody jsou šetrnější a pomalejší než ta, kterou doporučuje Nathan Myhrvold. A když ji doporučuje člověk, který stojí za asi nejúžasnější současnou gastroknihou (malé pomrknutí, tohle bych pod stromečkem užil) Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, určitě najde pár následovníků. O co se jedná? Je to velmi prosté. Víno rozmixujete. Během pár vteřin do děj dostanete tolik vzduchu, že bude jakýkoliv speciální dekantér od Riedelu jen závidět. Prasárna?

V článku doporučuje Nathan i klasický trojúhelníkový test, aby se každý bez předsudků přesvědčil, jaký efekt tato technika na víno má. A myslím, že na nějaké příští domácí degustaci to vyzkouším. Jsem přesvědčen o tom, že technika bude fungovat. Jen… prostě si nedovedu představit, že bych na jednu stranu vyhledával vína připravená co nejšetrněji, nefiltrovaná, z vinařství která i přetáčí pokud možno jen díky gravitaci, a pak ho nalil do mixéru „provzdušnit“ (to už ho raději budu otevírat botou), protože jsem ho otevřel příliš mladé. Na večírku by to ale mohlo vypadat hodně efektně, což je tak maximální přínos, který na tom všem vidím. Našel jsem hned několik videí, které mixérovou techniku demonstrují...


A jedno použití, včetně ukázky klasického dekantéru a Vinturi, najdete na Amazonu.

Upozornění: Při přípravě titulní fotografie nebyl zraněn ani jeden Corton, natožpak od Leroy. Jen zrovna láhev této úžasné vinařky, která od dekantování vlastních vín hodně zrazuje, mi přišla jako ideální rekvizita :-) Mixováno bylo zoxidované víno, které jsem si šetřil právě pro potřeby nějakého focení či demonstrace téhle vady na degustaci.

Komentáře používají Disqus