čtvrtek 1. prosince 2011

České vinné webové a telefonní aktivity

sommelierappUž dlouho jsem tu neupozorňoval na nové weby a další zajímavé vinné aktivity, které se odehrávají na tom našem malém českém hřišti. Takže dneska si to dovolím napravit. Kupříkladu Vinařský fond se vrhl do světa iPhone a nabídl aplikaci Sommelier. Majitelé jablečného telefonu (pro nás androidáře zatím nic) si mohou snadno nechat doporučit vína ke konkrétním jídlům a naopak, dokonce i o správné teplotě servisu či vhodném skle se něco dozví. Aplikace trochu připomíná zjednodušenou verzi AG Wine Guide (tj. se zaměřením na naše vína), kde ale najdete i informace o různých světových oblastech a podobně. Vína podle projevu či párování s jídlem umí doporučovat Hello Vino, k dispozici pro iPhone, Android i jako webová aplikace. Existuje kupa prográmků na zápis vinných poznámek, vedení domácího vinného skladového hospodářství a podobně, ale k ničemu jsem si zatím nenašel cestu (byť jednu zajímavost teď testuji, uvidíme jak se to vyvine). Používáte v telefonu nebo tabletu nějaký vinný slovník, encyklopedii, rádce či program na poznámky? Jaký?

Objevil se další web, který se snaží nabídnout „komunitní“ přehled hodnocení vína, najdete ho na www.mojelahve.cz a jde o aktivitu blogu podkorkem.net. Mít na to čas, nejspíš tam i pár lahví přihodím, ale jelikož o nich sotva stíhám psát i sem… %-) Další „Sociální síť pro milovníky vína“ se rodí na adrese www.winefan.eu. Uvidíme, zda to bude mít blíže knižnímu webu ze stejné stáje, nebo spíše jejich webu čokoládovému (tj. nakolik půjde opravdu o komunitní vs. prodejní web).

plakat_spacek

Dejte špačkům domov a požádejte o dotaci z Evropské unie“, vyzývala zpráva vylepená v některých vinařských obcích. Webové stránky Dotace 2012 pak dále informují, že „Program rozvoje venkova TEPLÉ BUDKY je součástí dotačního titulu, který je podporován fondy Evropské unie. Dotační prostředky jsou určeny na výstavbu a provoz vyhřívaných a zateplených ptačích budek ve vinohradech, určených k zahnízdění špačka obecného.“ Jedná se samozřejmě jen o recesi, byť na webu to ze začátku uvedeno nebylo :-) A některé vinaře prý poněkud popudilo.

Co se vinných blogů týče, tak jich zrovna nějak moc nepřibývá, určitě ne takových, kde by autor psal pravidelně. V začátcích je Krásná chuť na adrese krasnachut.blogspot.com, budu držet palce. Nějakou dobu už vydržel a své zápisky přináší blog Víno pro začátečníky na vinoprozacatecniky.wordpress.com.

Vinařský institut (který před nějakou dobou přišel v podstatě s reklamou na Rájec v podobě certifikace Voda vhodná k vínu) právě uvádí sommelierský kurz pro samouky – DVD a manuál Domácí sommelier. Tuším, že se sadou příslušenství by to mohl být oblíbený vánoční dárek :-) Kdyby k tomu byla v ceně a sada ideálních vín na praktické vyzkoušení nově nabytých schopností (tj. láhev starého červeného pro dekantaci, láhev šampaňského atd.), tak se též hlásím jako zájemce! :-)

Komentáře používají Disqus