pondělí 20. prosince 2010

Výsledky ankety „Když velké vinařství s produkcí i pro supermarkety, tak…“

pinot_znovinSupermarketová vína mají špatné jméno, ve většině případu právem, vinnému nadšenci většinou nejsou schopna nabídnout žádný větší zážitek, ale běžné konzumenty většinou bez problémů uspokojí. Spousta velkých producentů supermarketovek sem tam tvoří i vína velmi kvalitní a zajímavá, u kterých často v promo materiálech tvrdí, jak je „v supermarketech nikdy nenajdete“, sami se od těchto obchodů distancují. V minulé anketě jsem se snažil vypsat hlavní hráče na našem trhu a položil jednoduchý dotaz. Když už si budete kupovat víno od některého ze zásobitelů supermarketů, kdo by to tak byl? V anketě byla možnost hlasovat hned pro několik najednou. Jasným vítězem se stal (dle očekávání) Znovín Znojmo, z 250 hlasujících jej zvolilo 130, tedy přes polovinu (52%). Je s podivem, že si tento gigant stále drží tak dobré jméno, i přes stovky tisíc litrů opravdu obyčejných vín a prodej vína ze zahraničí pod svou vinětou (na rozdíl od jiných však původ na lahvích deklarují, byť menším písmem, než je mi milé). Jenže zároveň si velmi zakládají na konkrétních místech původu a propagují je seč jim síly stačí, na což vinní nadšenci slyší, tahají tisíce lidí po vinicích a připravují i moc fajn vína, navíc i ty jejich úplné základky jsou bez problémů pitelné a nestydí se za ně, prodávají je pod jasně zřetelným vlastním jménem (oproti třeba vinařství Kovacs, které se v supermarketech Tesco skrývalo pod značkou Royal Wines). Myslím zasloužené vítězství.

Stejně jako druhé místo pro Vinselekt Miloše Michlovského (111 hlasů, 44%), v tomto případě jednu z domácích vinařských špiček. Leckdo si ho myslím s produkcí pro supermarkety ani nespojí, ale rozhodně do této společnosti patří, na zakázku takto produkuje velkou spoustu vína. Jeho řada pro Tesco byla jeden čas parádní volbou (hlavně ryzlink, za stovku nádhera). Třetí místo už je s poměrně velkým odstupem, 45 hlasů (18%), a patří Vinným sklepům Valtice. Jen o kousek za nimi, se 43 hlasy (17%) jsou Habánské sklepy. Další výsledky viz tabulka níže. A uvítám v komentářích nějaké vaše poznámky, pro koho a proč jste hlasovali.

anketa_vinarstvi_supermarke
Jedna anketa skončila, další tu máte, tentokrát poběží trochu kratší dobu. Budete mít na Štědrý den rybu? A jakou? Klasický kapřík? Nebo snad něco z hlubin moře? Hlasujte!

Komentáře používají Disqus