pondělí 27. prosince 2010

Vánoční těkání s rybízákem, pivem a voskem

zalozeny_stulVánoce jsou ideální příležitost pro otevření nějakých opravdu dobrých vín, k hezky založenému stolu a pečlivě připraveným svátečním jídlům tak nějak patří. Nebudu tajit, že pár takových se mi odšpuntovat povedlo, ale těm se budu věnovat až příště. Pro dnešek takové trochu těkavé poznámky. Vlastně jediná vinná bude k Moulis de Citran 2000, druhému vínu Château Citran (Haut-Médoc). Vinařství si prošlo docela těžkým obdobím, ale poslední dvě desítky let je docela spolehlivým zdrojem fajn pití. Tohle není žádné velké víno, ale bylo v až překvapivě bezvadné kondici, uhlazené a velmi pěkně vyzrálé. Stále ještě s červeným ovocem, linkou kouře, uzeného dřeva. Příjemné, vyvážené, delší a především parádně pitelné. V podstatě o něm píšu jako o demonstraci fungování dobré restaurace, dnes již velmi profláklého podniku Na kopci. Tohle víno v lístku nemají, ale když máte štěstí a someliér ví, že jste do vína blázni (kupříkladu na vás vystřelí: „Jak jste si přinesli na narozeniny ten hodně starý Talbot, tak tohle by vás mohlo zajímat…“), je schopen ze skladu lovit všelijaké podobné špeky (v našem případě to byl ještě hodně povedený Malbec z Cahors) a dost rozumně pracovat s cenou. A tohle jsou ty „detaily“ nad rámec opravdu dobrého jídla, kvůli kterým se tam vracím.

moulis_citran_2000
vino_rybizoveA teď malý odskok vlastně taky k vínu, rybízáku. Včera jsme ho s rodinou vypili skoro litr a býval bych rád pokračoval, ale babička chtěla trochu nechat na večer a víc nebylo. Vyrábí ho příbuzný z Nového Bydžova a jde o vyvážené cuvée rybízu černého a červeného, s nemalou dávkou cukru, který se v ovoci původně rozhodně nevyskytoval :-) Každopádně skoro každý rok je výsledkem nádherně barevný (což na fotce z mobilu bohužel není vidět), hutný, silně alkoholický nápoj, nasládlý ale s velmi výraznou kyselinou. Voní to, bezvadně se pije a strašně těžko se u toho odhaduje míra. Až je pozdě. I po letech, kdy se můj vinný vkus opravdu dost změnil (= jsem o dost zmlsanější), mi tohle přijde prostě skvělé. Někdy musím přivést láhev a dát ji na nějakou ochutnávku. Co vy a rybízák? Dá se u nás pořídit vůbec nějaká regulérní komerční produkce, nebo je to jen doména domácích kvasičů?

pivo_xaintKdyž jsme u domácí produkce… v posledních letech docela sleduji, kolik lidí zkouší vyrábět pivo. Z toho, co jsem měl možnost pít, mi výsledky přišli o dost přijatelnější než u leckterých pokusů mikrovinařských, dokonce velmi často bez problémů překonávající zavedenou produkci slavných pivovarů. Jeden můj kamarád se tomu věnuje už pár let a někdy mám chuť mu doporučit, ať to zkusí legálně nabízet a prodávat (o co složitější mohou být hygienické a jiné požadavky oproti produkci vína, víte někdo?), třeba se časem bude moct vykašlat na počítače (kupa vinných i dalších experimentátorů se rekrutuje z řad IT, zvláštní). Vánoce jsem oslavil mimo jiné jeho nádherným silným hořkým kouskem a říkal si, o co lépe chutná, než naprostá většina běžně prodávané průmyslové produkce (která má ale nyní naštěstí konkurenci ve spoustě menších zajímavých pivovarů). A už se těším na leden, kdy by měl být k dispozici medový speciál. Znáte někoho, kdo si sám vaří pivo? Zkoušeli jste to sami?

liti_vosku
A na závěr nezvyklý pohled do mého soukromí, předpověď na celý příští rok! Na fotce výše je objekt odlitý z vosku. Vidíte v tom to samé co já? :-)

Komentáře používají Disqus