čtvrtek 9. prosince 2010

Biodynamický film a retro i moderní vinná videa

johnsonDecanter začal na svých stránkách postupně uveřejňovat jednotlivé díly pořadu How to handle a wine z roku 1984, jednotlivé důležité znalosti (začínáme pomalu, otevíráním lahví) v něm prezentuje jeden z vůbec nejznámějších vinných spisovatelů a (mimo jiné) autor zásadního The World Atlas of Wine a ročenek Pocket Wine Book, Hugh Johnson. Proč koukat na 26 let starý pořad o víně, který musí být nutně zastaralý? Tak částečně právě proto, je to nádherné retro. Ale i těch použitelných informací se tam něco najde (především pro začátečníky) a navíc je to poměrně dost velká zábava, pro příznivce suchého britského humoru rozhodně. Prostě doporučuji, jednotlivé epizody mají pár minut a v klidu se můžete rozhodnout, zda to postupně sjet celé. Myslím, že si to vždy dám jako drobný zákusek k čaji o páté.

A u filmu a televize ještě chvilku zůstaneme. V březnu příštího roku spatří světlo světa snímek La Clef des Terroirs (Klíč k terroir), devadesátiminutový dokument o biodynamice. Premiéra se koná v kině v Mâconu a poté snímek vyrazí na turné po Francii. Jak dlouho bude trvat, než se zjeví na netu (a někdo spáchá alespoň anglické titulky, jinak si to asi moc neužiju) těžko odhadovat, v kinech u nás jej samozřejmě nikdy neuvidíte. Za filmem sestříhaným z padesáti hodin záznamu stojí Guillaume Bodin a Univers Ditvin, z ukázky je zatím jasná jen účast burgundských Bret Brothers – Domaine de la Soufrandière. Uvidíme, co z toho vyleze. Ukázka je taková hodně pomalá, ale ani na dobré víno se nesmí spěchat a nebudu tedy soudit pouze podle ní :-)


A když jsme u toho rozmachu video obsahu… nedávno jsem tu psal, že James Suckling odešel z Wine Spectatoru a mimo jiné (vlastního vína, které vecpal i papeži) rozjíždí vinný/doutníkový videoweb. Ten už jede v testovacím režimu na adrese www.jamessuckling.com a pokochat se můžete zatím videem k Château Margaux či degustaci špiček z Bordeaux (Lafite, Latour a zbytek téhle bandy) ročníku 1982. Prostě taková lidová a originální témata, ehm…

Komentáře používají Disqus