středa 1. prosince 2010

Biomenu – čtyři šéfkuchaři a čtyři farmy

biomenuO kuchařkách tu moc často nepíšu, naposledy to bylo skoro před rokem v článku Zapomenuté poklady české kuchyně, ale dnes zase udělám výjimku, protože jde opět o knihu, která se snaží oživovat vztah ke kvalitní české gastronomii. Minulý týden jsem totiž dostal první, drobátko předčasný, vánoční dárek (tedy když nepočítám všechny ty knihy, které jsem si „předvánočně“ začal objednávat už v říjnu). Aleš Pavlíček, kterého pravidelně potkávám na vinných degustacích, se mi před několika měsíci pochlubil, že má takový „plán“ a brzy snad bude výsledek. A výsledkem je splněný sen v podobě kuchařky. Tedy kuchařky… jmenuje se to Biomenu (www.biomenu.eu, bio v názvu považuji za úlitbu trendy pojmu) a v zásadě jde o představení čtyřech špičkových šéfkuchařů, jejich restaurací a to vše doplněno sérií receptů. Aby to nebylo tak jednoduché, je u každé restaurace představena i farma, ze které podnik bere část surovin, a také domácký recept právě z ní. Ten koncept je mi sympatický, jde dál za pojem „kvalitní surovina“ a ukazuje konkrétní místa a lidi, kteří za ním stojí. Vším se také prolíná myšlenka, že v podstatě není třeba fůzovat českou kuchyni s něčím jiným, ale když se tradiční recepty z dostupných surovin udělají pořádně, může to být na světové úrovni.

Dokázat se to snaží spojení Jiří Štift (restaurace Esensia, Mandarin Oriental Hotel) s Annou Ondřejíkovou (Dvůr Hlaváč), Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise) a Renata Kašparová (Statek U Matoušků), David Šašek (Coda, Aria Hotel) a Jaroslav Rucki (Ovčí farma Vendryně) společně s Radkem Davidem (La Veranda) a Pavlem Štěpánkem (Biofarma Slunečná). Výběr zrovna těchto kuchařů vychází z toho, že autor knihy zná je i jejich jídla, považuje je za domácí špičku a jsou mu sympatičtí. A navíc s účastí v projektu souhlasili. Jak by také ne, je to pro ně a především jejich restaurace docela reklama, byť pro čtenáře užitečná. Ta knížka je plná povedených fotek (kuchařů při práci a hlavně jídel) a mimo jiného funguje jako takové to efektní obrázkové čtení, i když z ní třeba nemáte v plánu vařit. Rozhovory s kuchaři i farmáři jsou fajn, u každého receptu je nějaký zajímavý citát či popis proč zrovna tohle jídlo, jaký k němu má kuchař vztah. Není to prostě suchý přehled recept+fotka, recept+fotka. Jako bonus na závěr pár cizinců (konkrétně čtyři, dva umělci, jeden dovozce vína a šéfkuchař) trvale žijících v ČR odpovídá na otázky o stavu české gastronomie. Celé zhruba dvě stovky stránek máte prohlédnuto i přečteno za jeden příjemný večer s lahví dobrého (bio, ideálně ;-) vína a pak už je otázka, zda se budete vracet k receptům či ne.

sahajdak
Jelikož jsem zrovna ponořen do The Fat Duck Cookbook Hestona Blumenthala (jedna z nejúžasnějších knih, kterou si můžete nadělit pod stromeček, vzhledem k rozsahu, kvalitě fotek, maleb a množství informací navíc směšně levná, ale s postupy často za hranicí realizovatelnosti mimo dobře vybavenou laboratoř), trošku jsem se obával, že recepty z La Degustation či Essensie budou také poněkud… nesnadno uskutečnitelné. Ale není tomu tak, i když některé z nic jsou na suroviny o něco komplikovanější než jiné a možná nabídnou spíš tipy/triky/zajímavé kombinace, než že by podle nich vzniklo celé jídlo, tak se z knihy přesto dá normálně vařit (po přečtení receptů, zatím jsem to nezkoušel). Pro nás, tvory z pražských bytů, bude možná občas limitující krok (výjimečný, tohle je asi nejhorší případ) ve stylu „vyuďte na dubovém dřevě asi 40 minut při teplotě 50°C“, který ze zařazení takového receptu dělá trochu frajeřinu a nepříliš decentní naznačení, že tohle doma prostě nelze zvládnout a je tedy nutné vyrazit k nim do restaurace…

Což mne přivádí k ceně knihy a zda to celé má smysl kupovat. Biomenu stojí 399,- Kč při objednání na webu a v ceně je i poštovné a balné, přímo by to mělo jít koupit i v některých knihkupectvích (v Praze v Neoluxoru, třeba). Vzhledem ke zpracování a ve srovnání s domácí konkurencí mi cena přijde fér, ale já navíc znám autora a sympatizuji se všemi, kdo jsou schopni podobný projekt dotáhnout do konce a udělat si radost, takže nejsem objektivní. Samozřejmě pokud knihu srovnáte s velkými kuchařkami top světových restaurací (The Fat Duck Cookbook, Alinea, Noma: Time and Place in Nordic Cuisine či Kaiseki: The Exquisite Cuisine of Kyoto's Kikunoi Restaurant a další), které jde dneska v klidu koupit okolo šesti stovek, působí Biomenu jako trochu chudý (a drahý) bratříček. Ale srovnání to asi není úplně fér, už kvůli nákladu a velikosti cílové skupiny v ČR (mrňavá, ve velkém může vydávat možná tak Babica). 

Co by mělo případné nerozhodnuté zájemce přesvědčit je hra na oblibu všech těch různých Slevomatů a další podobných serverů. Součástí knihy jsou čtyři vouchery, po jednom do každé z představených restaurací. A ty nabízejí od dezertu zdarma k dvouchodovému menu v Essensii, přes klasické 2 za cenu 1 u menu v restauracích Coda a La Veranda, po překvapivé kompletní tříchodové menu v La Degustation bez dalších podmínek. I kdyby to zrovna vás neoslovilo jinak, tak za polední menu v La Degu + pěknou obrázkovou knížku na kávový stolek to stojí bez velkého přemýšlení :-) Skoro mám chuť knihou obdarovat sestru, ale ten kupón jí šlohnout…

Komentáře používají Disqus