pondělí 6. prosince 2010

Výsledky ankety „Doma připravuji kávu...“

vacuum_syphon_coffee_vakum_potV dnes ukončené anketě proběhl drobný odskok od vína, ptal jsem se na to, jakým způsobem doma připravujete kávu. Seznam možností nebyl úplně vyčerpávající (několik hlasů přišlo pro možnost „úplně jinak“, byť v seznamu se našlo i pár exotických metod) a neřešil jsem takové věci, jako zda si zrna melete sami či ne, přesto snad nějaké zajímavé odpovědi anketa dala. Třeba tu, že nejvíce hlasujících, celých 18% (41 hlasů z celkových 223) návštěvníků tohoto blogu a typicky asi vinných nadšenců, kávu vůbec nepije. A dalších 10% (23 hlasů) ji nepije doma. Každopádně nejčastějšími domácími metodami přípravy kávy jsou French press a espresso z ruční pákové mašiny, obě shodně 37 hlasů (16%). Často možná jde o stejné lidi, mají doma a používají oboje, tedy pokud mohu soudit podle sebe. Třetí místo obsadila s 30 hlasy (13%) mokka konvička, kterou jen těsně, s 28 hlasy (12%) následuje typický český „turek“ a hned za ním, 27 hlasů (12%), espresso automat. Překvapilo mne, že mokka konvička si vedla lépe než překapávač (19 hlasů, 8%) a ten je na tom skoro stejně jako nespresso (18 hlasů, 8%). A další metody?

anketa_kava
Ještě docela slušný počet hlasů si odnesla turecká džezva (12 hlasů, 5%), pár z vás si hraje s aeropressem, někdo dokonce s (alespoň pro mne) ultimátní geek metodou přípravy, vacuum potem (vakuový kávovar, sifon). Nikdo nehlasoval pro chemex. Na fotce v titulce článku můžete vidět právě vakuovou metodu, v obyč kýčovité kavárně u nádraží v jednom malém japonském městečku (k snídani automaticky dávají ke kávě vajíčko, zvláštní…), u nás jde spíš o výjimečnou záležitost, v Praze alespoň donedávna běžně k vidění snad jen v Al Cafetero (navíc ale ze špičkové suroviny a krom toho, že se na přípravu krásně kouká, tak jsou i výsledky parádní). Líbilo by se mi vakuovat i doma, ale je otázkou, jak rychle by mne to omrzelo, na zařízení se začalo prášit a na stole končilo jen v případě, že bych chtěl oslnit nové hosty. A zase sahal po espressu (rychle, jedna porce kávy pro sebe) nebo french pressu (když mám chuť či dělám kávu pro více lidí najednou).

Tématem nové ankety jsou tentokrát velcí vinaři s řadami vína (nebo celou produkcí) pro supermarkety a sámošky. I vy od nich dost možná občas nakupujete. A pokud ano, od kterých? Ve výběru možná někdo chybí, ale ti největší hráči jsou snad obsažení. Některé firmy spadají pod větší celky (např. Habánské sklepy pod Bohemia sekt), v anketě jsou zvlášť. Hlasujte!

Komentáře používají Disqus