pátek 22. února 2008

Výsledky ankety o ukládání vína

Další anketa skončila, tentokrát se jí účastnilo nezvykle mnoho návštěvníků stránek a její výsledek mne upřímně překvapil. Dotazem bylo „víno nejčastěji nakupuji…“ s možnostmi různých krátkodobých či dlouhodobějších uskladnění. A dopadlo to zajímavě.


Jak bych čekal, že vypití okamžitě a v nejbližších týdnech bude převažovat naprosto drtivě, výsledek byl odlišný. Ze 75 hlasujících ukládá vína vyloženě do archivního sklepa 10 hlasujících (13%) a dalších 27 (rekordních 36%) je pak kupuje do dlouhodobé zásoby na 1 – 3 roky. Do zásoby na půl roku až rok nakupuje 16 účastníků (21%). Celkově tedy spíše do zásoby, na archivaci a „aby bylo z čeho vybírat“ nakupuje spíše většina čtenářů tohoto blogu. Jistě, není to úplně referenční vzorek populace ČR (v souvislosti s vínem k němu má očividně hodně daleko), přesto jsem takto vysoké procento vůbec nečekal a moc mne těší!

Druhou nejzastoupenější kategorií se s 21 hlasujícími (28%) stalo vypití do několika týdnů a s malým odstupem – 18 hlasujících (24%) – pak vypití prakticky ihned. Dva hlasující nakupují víno jen jako dárky a pro sebe ne, to zní depresivně :o) Šest návštěvníků (8%) si víno nekupuje a vyrábí si jej sami, takže mají úplně jiné starosti než my ostatní :o) Vzhledem k možnosti hlasovat pro více variant samozřejmě součet nevychází jako sto procent, určitě někteří z Vás hlasovali pro kupříkladu dlouhodobou zásobu v kombinaci se zásobou na půl roku a rok, zatímco „běžný spotřebitel“ pouze pro ty nejbližší týdny či okamžitou spotřebu. Ale což, i tak je to zajímavé.

Další anketa se týká vašich nejoblíbenějších bílých vín, ve výběru byl důraz položen na nejčastější internacionální odrůdy i některá domácí specifika. Chybí Pálava, Irsai Oliver a další, ale v nejhorším holt zaškrtnete „jiné“. Vybírejte, hlasujte, těším se na výsledky.

Odkazy: Přehled výsledků všech anket

Komentáře používají Disqus