úterý 5. února 2008

André z Bořetic 2002

Jak jsem měl občas „problém“ na degustacích vinařství Stapleton & Springer, tak jsem si doma naopak opakovaně velmi užil některá jejich vína. Především tedy Frankovku z Bořetic ročníku 2002, ta za cenu necelé dvě stovky byla prostě neskutečná. Nedávno objevená láhev André z téhož ročníku okamžitě skončila v chladničce a nedávno jsem ji podrobil pečlivému zdegustování.

Ambaláž nepřekvapí, zelená láhev bordó tvaru, záklopka velmi (!) kvalitní kovová, korek plný byť spíše krátší. Design vinět osobně považuji za jeden z nejpovedenějších v ČR, ale to je věc vkusu, počítá se především obsah lahve (a jeho hodnocení je taky o osobních preferencích, ale což…). V barvě víno dost překvapilo, je totiž pěkná, slušně vysoká ale jiskřivá průhledná, ovšem stále spíše do fialkových tónů a bez větších známek nazrávání. Šest let stáří nenalézám.

Ve vůni se projeví především ovocné složky – švestky a višně – ovšem velmi svěží, čerstvé a živé. Několikahodinovým okysličováním se vůně překvapivě rozvíjí, objevují se nazrálé kořenité tóny, lehce čerstvě mletá káva (opravdu jen mírně, ale velice příjemně) a později se vše slévá do komplexnějšího, hutnějšího dojmu. Víno chce po otevření nějaký čas, aby ukázalo to nejlepší. V chuti se projevuje lehčím tělem, výraznější ale příjemnou kyselinkou, chutí po peckovém ovoci. Hezké. Třísloviny nejsou nijak moc výrazné, ale mají takovou hrubší nehezkou texturu, dochuť je pak spíše obyčejná, nic dlouhého. Víno se moc pěkně pije, kdybych se nehlídal, asi zmizne láhev děsivě rychle. Pokud ho náhodou máte v archivu, nebál bych se jak pít, tak ho tam ještě nějaký ten pátek nechat.

Frankovka, jakožto jeden z rodičů André, se za svého potomka stydět nemusí, přesto se tentokrát tak velké nadšení nekonalo. Frankovka 2002 zvítězila s velkým náskokem, nejen díky tomu, že jsem ji ještě loni kupoval pod dvě stovky a za André dal 266,- Kč (s výprodejovou slevou). (P.S. Do rovnice "koupit či nekoupit příště" nezapočítávám nabídku Frankovky a Zweigeltrebe z Burgenlandu, to bych Moravu pil spíše výjimečně a navíc ušetřil... :-/)

Komentáře používají Disqus