čtvrtek 7. února 2008

Rulandské modré 2006 ze Strachotic

Dnes budeme pokračovat v týdnu s červenými z Moravy. Viniční trať U kamenů v obci Strachotice byla hlasitě oslavována v souvislosti s Rulandským modrým ročníku 2003 ze Znovínu, vínem poněkud zvláštním (na odhadech jeho lahvového zrání si vylámal zuby skoro každý, včetně sklepmistra Znovínu). Tenhle článek bude o dalším vzorku z této trati, stejné odrůdy i s totožným přívlastkem „výběr z hroznů“, ovšem nedávného ročníku 2006. Vínem mnohem bližším klasické podobě odrůdy v našich krajích.

Víno se skrývá v zelené sedmičce tvaru bordó s typickou vinětou Znovínu, kterou mám moc rád. Navíc oproti běžným prvkům je tu zlatá medaile z výstavy Festwine. Záklopka plastová, korek plný 45mm, nic zásadního. Potěší i kvalitní zadní viněta s analytikami, doporučením k jídlu a překvapivě kvalitním popisem vína. To má slušně vysokou barvu (na pinot určitě), mladě fialkovou s již lehce nazrávajícím okrajem, takovou ale spíše matnější bez nějaké větší jiskry. Vůně nedává šanci pochybovat nad odrůdovou příslušností, celkový dojem je prostě ukázkový pinot jak ho mám rád! Z jednotlivých tónů se objevuje třešeň, kořenité tóny, střelný prach, trocha lékořice a štiplavěji alkohol. Vůně je spíše jemnější, nijak hutná či agresivní. V chuti je víno středně plné, v prvním nárazu poměrně hodně suché (až trpké), po chvilce cukřík (dle analytik cukr 3.1 g/l, kyseliny 4.3 g/l) zabojuje a víno možná trochu líbivě ohladí. Chuť je pěkně ovocitá (lesní plody, brusinka… klasika), více než slušně dlouhé a „teplá“ díky alkoholu. Moc hezky se to pije, další dva roky mu určitě ještě přidají (poslední půlrok dost pomohl, vývoj je pozitivní) a pak se uvidí. Víno jde v klidu pít již nyní a díky ceně není problém prochutnávat pravidelně.

Pro mne hodně povedené víno a za 145,- Kč výborný nákup, tohohle pinotu ještě pár lahviček naskladním :o) A jen taková zajímavost na závěr. Viniční trať U kamenů, kterou máte zakreslenu na fotce výše, v podstatě tvoří část hranice s Rakouskem :) Takže hrozny ožírají nejspíš i zahraniční srnky a ptactvo, jako v té reklamě z článku o adopci špačka. Kliknutím na fotku se dostanete do on-line verze mapy, pokud se chcete pořádně zorientovat.

Doplněno: Tak fotka vyměněna, původně jsem totiž sice vyznačil trať U kamenů, ale část spadající pod Slup (která skutečně kopíruje hranici s Rakouskem). Nyní by to měla být správně část Strachotická.

P.S. omluvte foto lahve v květináči, nikde jinde nebylo místo, pokud si dobře pamatuji. Rozhodně nejde o nějaký umělecký záměr :o)

Komentáře používají Disqus