pátek 1. února 2008

Adoptujme špačka!

Vína z Čech a Moravy odpudivě podražují. V době, kdy je tu obrovská konkurence z celého širého světa, až překvapivě výrazně. Cena slušných přívlastků se dostává na úroveň, kdy mohu za stejné částky stejně tak koupit bílá z Alsaska a červená třeba ze Sicílie, ovšem obvykle ve vyšší kvalitě. V cenách okolo 150,- Kč se začínají objevovat vína vyloženě nudná a obyčejná. V poslední době mám tak čím dál silněji pocit, že některá domácí vína kupuji vlastně jen z pocitu jakéhosi patriotismu.

Je to paradox. Dříve si člověk mohl říkat, že platí zbytečně moc, protože jde o „víno z dovozu“ a jsou tu hromady nákladů okolo, různých cel a tak. Dnes je to naopak. Jako bych platil navíc daň za skutečnost, že jde o víno vypěstované na našem území. Především ale dochází ke stavu, kdy sice kvalita vín neustále stoupá, ale ceny mnohem rychleji. Stále častěji tedy přestává obsah lahve odpovídat ceně. Měl jsem rád svěží suché domácí kabinety a lehká příjemná červená, oboje za velmi slušné ceny. A dneska abych svěží bílé sháněl ve Francii nebo Itálii. A lehké dobře udělané červené za příjemné peníze? Nenechte se vysmát, vše jde do vysokých přívlastků a stejně vysokých cen (a nebo je to nepitelná průmyslová záležitost). Ještě relativně nedávno jsem pil domácí vína versus svět někde v poměru 8:2, dneska při pohledu do poznámek vidím, že už je to spíš půl napůl a zahraničí začíná dominovat. A to mi zatraceně vadí. Proto jsem se rozhodl uspořádat protestní akci!

Jakmile se sejde 1.000,- Kč, slovy jedentisíckorunčeských, adoptuji v ZOO Praha na jméno tohoto blogu špačka, velkého nepřítele domácích vinic, který to dotáhl i do poněkud obskurní reklamní kampaně z peněz Vinařského fondu. Ještě nejsem rozhodnut, zda půjde o špačka rudokřídlého či špačka tlustozobého, o tom ostatně můžeme uspořádat anketu. Adopční certifikát zde následně vyvěsím a scan v pořádném rozlišení zašlu všem platícím :o) Tedy pokud má někdo podobný problém jako já a přispěje :o) Vůbec nic to nezmění, ale podpoříme ZOO a společně vyjádříme odpor vůči současnému stavu. Sice mám již adoptovanou Ketupu Malajskou, ale to je sova a hrozny nejspíš nežere, takže ji nemohu použít :o)

Kdo by se chtěl přidat, nechť zašle svůj příspěvek (libovolnou částku a následně mail s informací o použitém variabilním symbolu) na můj účet č. 1164838103 / 0800 (Česká Spořitelna). Slibuji, že za došlé peníze ptáka adoptuji a peníze nepropiju :o) Když si jich nesejde dost, holt to doplatím sám. A myslím to celé úplně vážně, byť teda toho tempranilla bylo víc než dost :o)

P.S. Jistě jde sehnat skvělá domácí vína stále i relativně levně, ale já mluvím o vínech dostupných bez složitého hledání, předobjednávek a konexí. O vínech, která si mohu běžně zajít koupit do vinotéky a nemusím objet dvacet vinařství po celé Moravě, abych pár kartonů sehnal. A samozřejmě uznávám, že kupa vín má své vysoké ceny naprosto oprávněně, protože jsou skvělá. Ale dříve vysoká cena obvykle znamenala kvalitu, dneska hodně často jen „pokus co to udělá, když jiní za tyhle peníze taky prodávají“.

Komentáře používají Disqus