středa 3. října 2007

Co se právě píše o víně…

Dnes téměř vynechám „vlastní tvorbu“ a nadělím pár tipů na zajímavé články o víně (nejen) na internetu. Pokud nečtete všechny tematické a zpravodajské weby, třeba pro vás budou některé nové. A jestli máte nějaký další tip, šup s ním do komentářů :o)

Se sloganem "Na vínu se pozná, jestli švindlujete, nebo jste precizní a důslední" si na webové verzi Hospodářských novin můžete přečíst rozhovor s Vilémem Krausem. A další rozhovor s vinařem, tentokrát s Josefem Peřinou, najdete na Šumařově blogu. Jedná se o nezkrácenou verzi rozhovoru, který vyjde (asi jako mírné PR o domácím vinařství) v jednom zahraničním médiu.

Docela jsem se pobavil u článku „Může být milionář komický?“, dle iDnes „okénku milionáře Martina Reinera“, který se obouvá do všech, kteří nad vínem pronášejí věty jako „úchvatná vůně drobných horských plodů, dochuť teplá, glycerolová.“. V lecčems s ním nelze než souhlasit, i proto si (pro někoho také trochu trapně) píšu poznámky a na degustacích raději nic moc neříkám. A na závěr jen vzkazuji, aby si pan Reiner vzal tip z komentářů k článku a krom své oblíbené whisky Cragganmore zkusil i odkazované Talisker a Caol Ila (nevím, kdo to tam psal, ale jde shodou okolností o mé dva „nemilionářské“ oblíbence, pro tyhle destiláty bych snad obětoval i některá ze svých nejoblíbenějších vín).

Na webu O Víně právě probíhá „týden s odrůdou Sauvignon“, o slepé degustaci třinácti vín této odrůdy jsem zde již psal, nyní si můžete přečíst i názory dalších účastníků.

A co dál? Určitě nevynechejte článek „...až 60 lahví vína za večer“ na Matesolově blogu. O návratu do pohostinství v roli sommeliéra, hostech restaurantu a tak vůbec… pěkné čtení. Pokud vás štve, že v našich končinách prakticky nejde koupit víno s předchozím ochutnáním, zaskočte na blog pana Skleničky a přečtěte si o novém projektu Global Wines jménem Wine Depot. Snad se blýská na lepší časy.

A posledním tipem je článek „Slast a bída českého vína“ v aktuálním čísle časopisu Týden (to se Svěrákem a Smoljakem na obálce, ukázka článku zde). Někdy mírně patetický popis aktuální situace vinařství v oblasti Čechy, o vzestupu vín z okolí Mostu a úpadku na Čáslavsku. Každopádně je fajn, že se o podobných věcech píše, je to potřeba.

Komentáře používají Disqus