úterý 30. října 2007

Dvě červená dvoustovková potěšení

Najít slušné „konzumní“ červené víno v cenách okolo stokoruny není problém. Tedy pokud konzumním vínem rozumíme takové, které neurazí, nemá objektivní vadu a dá se v klidu pít, ale zároveň nepřekvapí, nezaujme. Stejně tak jde najít vína velmi dobrá až skvělá v cenách něco přes tři stovky. Problémem je, alespoň pro mne, kategorie vín dobrých, pěkně pitelných, která vás již dokáží nějakým způsobem potěšit a přitom se pohybují v cenách pokud možno pod hranicí 200,- Kč, v nejhorším jen lehce nad ní. Taková nalézám stále méně často a závidím vám, pokud máte tuto hranici (zatím) ještě níže (stále mluvíme o červených, u bílých to přeci jen díky domácí produkci jde tak nějak snáz). Možná je to mou zmlsaností, ale prostě mám pocit, že takových vín je čím dál méně. Minulý týden jsem na dvě červená v této kategorii, z nichž každé mne svým způsobem oslovilo, k mému velkému potěšení narazil…


Domaine Monplézy "Plaisirs" 2006
Domaine Monplézy je malé rodinné vinařství, roční produkce se pohybuje okolo 20.000 lahví. Chutnané víno je jejich základní červené, nebarikované, určené k rychlejší spotřebě a příjemnému popíjení „jen tak“ k jídlu. Ostatně to napovídá i název, v překladu „požitky“. Toto cuvée z Languedocu (Vin de Pays Côtes de Thongue) se skrývá v lahvi burgundského tvaru a je postaveno na odrůdách Carignan a Grenache, s příměsí odrůd Syrah a Cinsault. Carignan prochází karbonickou macerací, grenache je vinifikována klasickým způsobem. Barva je dost vysoká, hezká rubínovka. Vůně je velmi pěkně ovocná (žádné „falešné a umělé“ tóny), s kořenitým podtónem, lehkým náznakem kůže, příjemná. V chuti opět šťavnatá ovocnost, překvapivě dobře stavěné tělo, tak akorát třísla i pěkných kyselin, opět kořenitost a delší dochuť. Víno vybízí k dalšímu napití, živě se ho představuji k nějakému grilování nebo posezení na zahradě. Víno chce trochu rozdýchat v lahvi či karafě, takže až si ještě trochu poleží (byť je tedy pod plastem), bude výborné! V ročníku 2005 vyhrálo soutěž Languedoců okolo 200,- Kč v časopise Víno & Styl a získalo v této cenové kategorii dost neobvyklých 88 bodů. Tento ročník jsem bohužel nechutnal a tak nemohu posoudit, o kolik se proti nulašestce liší. Ale i ta je hodně povedená. Běžná koncová cena 210,- Kč (Dominec.com)


Dolcetto di Dogliani "Doujot" 2005
Toto víno z Cantina del Dolcetto di Dogliani bylo posledním, zapomenutým a náhodou vyhrabaným, vzorkem z pokusného nákupu na jednom e-shopu s italským zbožím. Neočekával jsem, po zkušenostech s předchozími víny, dvakrát velký úspěch. A víno překvapilo. Je vyrobeno kompletně z hroznů odrůdy Dolcetto, dle webu prodejce nenazrávalo v baricích. Najdete ho v hnědé lahvi bordeauxského tvaru, viněta není dvakrát úchvatná, ale což. Barva je hlubší, vyšší rubínovka, decentně nazrálá na okrajích. Vůně je harmonickou směsí hroznové ovocnosti a lehce živočišných tónů, zaobaleno již zřejmou lahvovou zralostí. Osobně bych si tipnul, že víno prošlo nějakou dobu sudy (byť třeba ne klasickým barikem). V chuti středně plné, líbivě ovocné, podpořeno zřetelným tříslem a živou kyselinou. Víno je spíše lehčího typu a velmi jednoduše se pije, ale přitom nenudí a naprosto skvěle doprovází jídlo (jednodušší těstoviny s masem, červená omáčka), je k tomu přímo dělané. Jde o takový ten typ vína, který sice není tabulkově nějaká špička, ale přitom do sebe obrátíte láhev a hledáte další :o) Cena na webu 214,- Kč (Italiedodomu.cz)

Komentáře používají Disqus