středa 31. října 2007

Svatomartinská vína – trénink na apelační systém?

„Obnovená tradice“ Svatomartinských vín se očividně uchytila. V ročníku 2005, prvním v novodobé historii mladých vín, šlo na trh zhruba 120 tisíc lahví (46 různých vín od 27 výrobců). V ročníku 2006 putuje na trh již 350 tisíc lahví a pro ročník 2007 se mluví o 620 tisících lahví (73 vinařů se 165 víny), hodnocení komise a případné vyřazení některých přihlášených vinařů však probíhá právě dnes a výsledky ještě nejsou známy. Pár vinařů svá klasická mladá vína (například „Bunžolé“) do této akce, podpořené slušnou marketingovou kampaní, v minulosti nepřihlásilo, ale čísla jsou i tak přesvědčivá. Do propagace se zapojují spousty restaurací se speciálním menu (konečně mix gastronomie a vína, tak to má být!), obchody připravují své akce a různé červenobílé balíčky s mraženou husou, o Svatomartinském se píše na každém rohu… očividný úspěch.

Ale není vše tak růžové, jak se na první pohled zdá. Na trhu se objevila i „Svatomartinská vína“ (tedy takto označená buď přímo vinětou, nebo alespoň záklopkou), která schvalovací komisí neprošla (s doslovným odůvodněním "plíseň, nečisté tóny" či "nečistá vůně, zadušené, ostrá kyselina "), konkrétně šlo o večerku z Bisenc s.r.o. (na fotografii) a Modrý portugal z vinařství Vaďura Jaroslav. V obchodech byla k dispozici a vinařstvím je nejspíš jedno, že nekvalitním vínem protentokrát nepoškozují jen své jméno, ale celý smysl klasifikace. A bohužel ani některá z těch vín, jež komisí schválena byla, nedělala této značce příliš dobrou pověst. Přitom právě společná značka a relativně striktně definované podmínky pro to, co může být nazýváno Svatomartinským, navíc podpořeno kontrolou opravdu těsně před uvedením na trh, mají být zárukou kvality pro zákazníka. Doufejme, že letos už to bude lepší. Osobně považuji celou tuto kampaň za výborný trénink k případnému zavedení „VOC“ (vína originální certifikace, obdoba apelačního systému jak existuje ve Francii, Itálii či nově třeba Rakousku). Dodržování podmínek, schopnost sejít se na určitém společném a v něčem typickém výrazu vín, kvalitní práce kontrolní komise… to vše završeno následným zájmem zákazníků o vína takto připravená a zařazená může ukázat, zda zavedení apelace typu „Znojemský veltlín“ má vůbec smysl zkoušet.

V Rakousku jsem z „DAC Weinviertel“ (krásné veltlíny) či „DAC Mittelburgenland“ (ještě lepší frankovky) nadšen. Vím, co mohu v lahvi očekávat, a opravdu to funguje. Proto doufám, že na letošní trh Svatomartinských vín opravdu půjdou jen taková, která maximálně splní dané podmínky. Taková, jaká se mnohým vinařům loni povedla a mnoho milovníků vína, včetně mne, si je moc užilo. Budu s napětím očekávat svěží vína s odrůdovou aromatikou, taková, jaká Vinařský fond popisuje ve svých materiálech. Osobně se mi nelíbí ani to, když je jako svěží mladé víno prodáván vavřinec se třinácti a půl procenty alkoholu, čekám spíše vína lehká, ale to už může být i o osobním vkusu jednotlivých členů komise a holt si tyto konkrétní kousky nekoupím (loni bylo takto „přestřeleno“ kousků hned několik). Pokud se však na trhu objeví něco, co bude vonět jako kompot z exotického ovoce říznutý zralým banánem a tóny růží (kvasinky udělají s odrůdou Müller-Thurgau divy), pak ztratím veškeré iluze, že kontrola a snaha dát na trh skutečně kvalitní a typická vína existuje. Nezklamte mne!

Na závěr drobná noticka od autora fotografie jedné z podvodných lahví (označeno na záklopce jako Svatomartinské, dle komise však myšina a plíseň, naivně mohu doufat, že šlo pouze o opomenutí vinaře u již naplněných a ozáklopkovaných lahví ): „Nejhorší je, že s tím vším nic neuděláme – je to všecko jedna pakáž. Když jsem to říkal vloni jednomu dost známému člověku z oboru, odpověděl – ‘No, přeci to nevylijou…‘.“

Doplnění 1.11. - Celkem bylo hodnoceno 178 vín, z čehož 144 bylo ohodnoceno kladně a může užívat značku Svatomartinské 2007. Z toho je 64 vín bílých, 26 vín růžových a 54 vín červených. Odrůdové zastoupení: Veltlínské červené rané 11 vín, Müller Thurgau 53 vín, Modrý portugal 34 vín, Svatovavřinecké 41 a cuvéé M. Portugalu a Svatovavřineckého 5 vín. Na oficiálním webu Svatomartinského najdete seznam schválených vzorků.

Odkazy: www.svatomartinskevino.cz

Komentáře používají Disqus