pátek 19. října 2007

Velká ochutnávka vín z Brazílie

Trh v naší malé zemi má diky společnosti Cosmopolitan Brazilian Wines jeden z asi největších sortimentů vín z Brazílie v Evropě a jsem za to rád. Někdy mám totiž s víny z „nového světa“ trochu problém, ale Brazílii se daří vyrábět vína svá a novosvětská, ale přitom s dostatkem nádechu tradiční klasiky, nepřehlušené technologií a trendy. Možná je to i díky tomu, že velkou část vinařství ovládají přistěhovalci z Itálie, a sortiment pěstovaných odrůd sestává i z něčeho jiného než tradičních mezinárodních odrůd.

Na velké ochutnávce v hotelu Radisson SAS (Alcron) byl představen průřez sortimentem drtivé většiny dovážených vinařství, navíc za účasti několika osob přímo z Brazílie. Zástupce Brazilian Wines mne lákal (krom vín) především na mladou enoložku z vinařství Lidio Carraro, bohužel jsem si s ní moc nepopovídal, nepodařilo se nám „setkat“ na oběma ovládaném jazyce, ona neuměla anglicky, já zase nezvládal konverzační španělštinu ani italštinu :o) Degustace to byla, v momentě mého příchodu, již velmi hlučná. Sem tam proběhla nějaká celebrita a křičela cosi ve stylu „Ten merlot tak kráááááááásně voní, jdu si ještě jednou“, některá vína rozhodně nebyla rozlévána v degustačních dávkách a, upřímně, po sepsání potřebných poznámek mi to vůbec nevadilo. Dnešní článek bude o něco kratší, protože taková byla, z časových důvodů, i má návštěva. Bohužel jsem dorazil docela pozdě a některá vína (především ta obecně známá špička z nabídky) již pomalu mizela. Proto se omezím spíš na rychlé tipy a odkáži vás na web www.brazilskavina.cz, kde najdete krom katalogu vín i mapy vinařských oblastí, obsáhlé informace o jednotlivých vinařstvích či hromady pěkných fotek nejen brazilských vinic. Zaskočte tam i v případě, že nehodláte nic kupovat. Ten web stojí za návštěvu i jen jako informační zdroj o brazilském vinařství. Ale teď již k vínům…

Poprvé jsem chutnal vína Don Laurindo a musím se přiznat, že mne nadchla. Ancelotta Reserva 2005, stoprocentně odrůdové víno (Ancellotu jinak najdete spíše v Itálii a rozhodně není nějakým exportním hitem, spíše se s ní shledáte v trochu sladších verzích Lambrusca), krásně jemně ovocné víno s tóny čerstvé smůly a kouře, velmi pěknou šťavnatou zaoblenou chutí. Víno netypické, zajímavé, krásné. Krasojízda pokračovala vínem Gran Reserva 2002, tentokrát jde o cuvée Tannatu a Ancelotty. Explozivní nazrálá aromatika do ovocných džemových tónů, koláče s džemem a silně brusinek působí až omamně nasládle, o to více překvapí dokonale suchá chuť, ovocná a nazrálá, s výraznou kyselinkou, tříslem a dlouhou dochutí. Fantastické víno.

Zastávka u stolečku Lidio Carraro byla, samozřejmě nejen díky obsluze, moc příjemná. Základní vína „Reserva de Serra“ mi dala vzpomenout na Ameriku z předchozího dne, byla technicky úplně v pohodě, ale přeci jen poněkud obyčejná. Skvělé bylo srovnání dvou stejným způsobem připravených vín ročníku 2004, Merlot Grande Vindima, které se liší pouze místem původu. Jeden je z Vale dos Vinhedos a projevuje se jemně, elegantně, není nijak hutný ale krásně strukturovaný. Ten druhý pochází z Encruzilhada do Sol a je mohutnější, aromaticky výraznější, spíše do hutných ovocných tónu, s pevnějším tříslem. Srovnání pokračovalo lahví Quorum Grande Vindima 2004, opět Merlotem z Vale dos Vinhedos, ale tentokrát kupážovaném s Cabernetem Sauvignon. Jemnější, komplexní aroma klasického střihu (ovoce, ušlechtilé dřevo) harmonicky přechází do plnější, ovocně dřevité a již nazrálé chuti s pěknou kyselinkou a delším závěrem. Bohužel na mne již nezbylo Nebbiolo Singular 2005 a Tannatu Grande Vindima 2005 jen kapička sotva na oblíznutí… snad příště.

Určitě by šlo doporučit i další vína, v nižší cenové kategorii rozhodně řadu Duetto z Casa Valduga, u středních cen vede Miolo Cuvée Giuseppe a Salton Merlot Desejo. Chybu neuděláte u moc příjemného rosé Duetto z odrůd Sangiovese a Barbera. Moc jsem nedal vínům bílým, opět třeba příště. Brazílie mne baví, nevím čím to je. Ta vína mi, ve všech cenových skupinách, sedí mnohem více, než z kterékoliv jiné země za hranice Evropy. A vám třeba nebudou chutnat vůbec, podivné Teroldego budete považovat za vyhozené peníze čistý Cabernet Franc jako aromaticky podivné víno, která nemá co dělat v lahvi bez přídavku Merlotu. Kdo ví, je to stejně všechno jen o vkusu a osobních chuťových preferencích. A i proto si dovolím zopakovat zde text z patičky těchto stránek: "Autor tohoto blogu vyjadřuje čistě svůj názor a pohled nejen na svět vína. Jeho vkus a vinné preference budou nejspíše velmi vzdáleny těm vašim a proto doporučuje nedat na žádné jeho rady a vinné tipy a prostě si vše v klidu prozkoušet na vlastní játra :)"

Komentáře používají Disqus