čtvrtek 5. března 2015

Bordeaux/Burgundsko a odvěká rivalita

bordeax_burgundy_coverČemu dáváte přednost, Burgundsku nebo Bordeaux? A nebo, slovy klasika, si v tomto odvěkém sporu tak užíváte srovnávání důkazních materiálů, že rozhodnutí pokaždé odložíte na další týden? Už je to hezkých pár let, co jsem poprvé dočetl knihu Bordeaux/Burgundy: A Vintage Rivalry (Amazon US, Amazon UK), hodně mne zaujala a celou jsem ji zhyzdil podtrháváním jednotlivých vět i zvýrazňováním celých odstavců, Strašně jsem se těšil, jak o ní napíšu na blog, podělím se o moudra z ní, ale nedošlo na to. Teď v ní listuji znovu, tak alespoň zběžně, ostatně kniha v mezičase nijak zvlášť nezastarala :-) Autorem je Jean-Robert Pitte, profesor zeměpisu na Sorboně, kde byl dokonce několik let prezidentem. Pitte vydal několik dalších knih a v současnosti předsedá Académie du vin de France, prostě žádné ořezávátko. Knihu napsal francouzsky, ale existuje i v anglickém překladu od M. B. DeBevoise. Obsah celého díla lze shrnout do jedné věty: „Unikátní vlastnosti vín každého z těchto regionů nemohou být zcela vysvětleny fyzickými rozdíly v prostředí, mají též významné společenské kořeny.“ Případně na podobné notě: „V lahvi vína najdete více historie než geologie.

Pitte hned na úvod přiznává, že byl od raného věku formován spíše víny Burgundska a má pro ně slabost, ale snad jej to ve vzájemném srovnání s Bordeaux příliš neovlivňuje. Ovlivňuje, musím říct, kde leží jeho srdce je z mnoha následujících stránek více než patrné, ale jsem ochoten mu podobné selhání odpustit. Však… zvolil správně a opravdu se snažil být nezaujatý ;-) V několika kapitolách, krom vlastního textu s hromadou citací a díky tomu neuvěřitelné studnici tipů na další díla, se snaží odhalit, proč jsou současná vína dvou z nejslavnějších francouzských a potažmo světových vinných regionů taková, jaká jsou. Mimochodem jeden z rozdílů se krásně odráží i na vazbě knihy, viz fotka v titulce.

bordeaux_burgundy_rivalryA skutečně nepracuje jen s podmínkami fyzického prostředí, mezi které ovšem krom geologie, jak dobře konkrétní podloží drží vodu či kolik na tom či onom místě je sluníčka, patří i mnoho dalšího. Zabývá se tématy jako úpravy terroir, nejen celkem běžné drenáže ale třeba také kolik zeminy z úplně jiných míst bylo navezeno i na velmi slavné burgundské vinice kvůli erozi, rozdíly ve vinařských technikách, proč vína jednoodrůdová a oproti tomu směsi a podobně. Kniha popisuje vinařské techniky, které jsou už dávno minulostí (přidávání verjusu v Côte d’Or či naopak vlastně fortifikace v Bordeaux) a mnoho další, zabývá se vlastně i tématem „naturálních“ vín a také způsoby, jakým se vína falšovala. Na řadu přicházejí rozdíly tržní, od očekávání zákazníků po kvalitu podmínek pro obchod s víny z obou regionů a fakt, že šlo o centra obchodu dříve, než se v nich vůbec objevila réva. Dívá se na důvody, proč jeden region vždy spíše vyvážel do Velké Británie a na sever Evropy a ten druhý prodával spíše klientele kontinentální a jak se to podepsalo na projevu vín. Dozvíme se i možné původní důvody pro cenu vinice Romanée-Conti :-) Ve hře jsou zásadní rozdíly týkající se náboženství a s tím souvisejícího vztahu k bujarým oslavám, konzumaci alkoholu ve velkém a podobně, ale i takové záležitosti jako přístup k jídlu a samozřejmě dojde i na sex (lidově a hodně hrubě „Bordeauxské vás přiměje chcát, burgundské šukat“). A možná se i dozvíte, proč se tak moc liší typické lahve obou regionů. Některá srovnání jsou extrémně podnětná a jinde jsem je neviděl, jiná poněkud stereotypní a možná „přání otcem myšlenky“, další minimálně zajímavá či vtipná. Ale v kombinaci s hromadou nesporných a do souvislostí daných historických faktů je to rozhodně hodně nadprůměrné dílo.

Pokud jste nadšenec do Burgundska či Bordeaux, a ostatně francouzské gastronomie a historie obecně, doporučuji tohle dílo zařadit do knihovny nebo alespoň přečíst. Nejde o klasickou encyklopedii toho či onoho regionu, žádný přehled nejlepších vinařství a vín. Ale možná vám umožní trochu hlubší vhled do toho, proč zrovna ta či ona vinařství, o kterých se dočtete jinde, jsou tak slavná. A proč dnes, stejně jako před mnoha a mnoha lety, Bordeaux a Burgundsko tak trochu polarizují konzumenty :-)


Mimochodem, když tu výše padla zmínka o sexu a burgundském… následující citace je z knihy Sideways (Bokovka). Pokud znáte jen filmové zpracování, rozhodně vám tato scéna nebude povědomá, film se dějově a celkovým vyzněním poměrně významně liší. Každopádně jde o zajímavý pohled na… párování Pinot Noir a vhodný tvar sklenky :-)

„She kissed me some more, then reached over to the end table, took one of the unfinished glasses of Richebourg, and lay on her back. She took a sip of the wine, closed her eyes, and sighed. With her eyes still closed, she held out the glass and instructed, “I want you to christen me with some of this, and then do what I was doing to you outside.”

I accepted the wineglass from her and braced myself with a sip. I shifted to the region in between her legs. Hovering over her, I teasingly tipped the wineglass and trickled a little of Burgundy’s finest on her bellybutton. She giggled. I moved lower and poured a few more nectarous dribbles on her pubis and dyed it ruby red. She moaned audibly when I parted her legs and gently fingered her open and sampled the Richebourg sans Riedel. Palate properly whetted, I spelunked for her clitoris, tasting Bourgogne Rouge and Maya’s body. I flicked lightly at the nipplelike appendage with the tip of my tongue. Her legs tensed as I applied more pressure and went faster. In the midst of my ardor, I glanced up and saw her with a forearm swept across her eyes and a hand clamped to her mouth to muffle her moans, as if in a world of her own creation. Her lower body started moving rhythmically and her moans rose proportionately in volume. After a delicious interlude of ardent licking she finally said, “Stop. That’s enough. Oh, my God,” in a breathless voice. Her body instantly untensed and she was still. I lingered in her wine-soaked crotch as she regained her composure, lapping the spilled remains of the Richebourg.

After years of mostly frustrating experimentation I had finally discovered the perfect Pinot pairing.“

Komentáře používají Disqus