pondělí 6. května 2024

3x Corpinnat s pozvánkou

V poslední době jsem otevřel/pil hned tři zástupce španělského sdružení Corpinnat. O co jde už jsem se tu rozepisoval poměrně dost detailně. Stále za mne platí, že v kontextu španělských bublin je právě tohle jméno na vinětě asi největší garancí, že v lahvi budou charakterní chutné bubliny. Ty samozřejmě najdete i pod značkou Clàssic Penedès, Conca del Riu Anoia a i nejčastěji viděná a nejrozšířenější Cava se může pyšnit, hlavně v nejvyšších kategoriích, hromadou nádherných vín. Ale tam je potřeba přeci jej víc přebírat. V rámci Corpinnatu je to v naprosté většině spíše o tom, zda vám sedí konkrétní stylistika producenta. Loni v červnu se v Praze konal první Corpinnat Den a letos se bude, 22. června, opakovat (odkaz jde na záznam v mém kalendáři degustací, ten snad teď nějak budu aktualizovat o další akce v květnu a červnu). Docela se těším a snad mi vyjde dorazit. Dneska alespoň pár těch degustačních poznámek…

Vína od Masia Can Descregut (web, pár řádků k jejich raritnímu tichému Xarel·lo Vermell i něco málo ke starším bublinám) nakupuji někdy od ročníku 2011 a jejich bublin jsem vypil dost, ještě když to byla cava, ale nikdy se víc nerozepisoval. Rodinný podnik sice hospodaří na nemalých 30 ha v okolí Vilobí del Penedès, samozřejmě certifikovaně ekologicky, ale jde spíše o menší operaci a vlastně se zaměřují více na tichá. Já otevíral jejich hlavní Brut Nature Reserva 2021, což je z více než poloviny Xarel·lo, dále velký díl Macabeu a menší Parellada. Kvasí spontánně a pár měsíců je na jemných kalech a pak jde na druhotnou do lahví, kde si poleží zhruba dva roky. Tohle je odstřel 1/2024 a bez dozáže. Taky je to minimálně sířeno, do 20 mg/l. Citronová barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Zajímavá vůně, malvice a citrusové a florální, trochu pikantní až jakoby „flór“ nádech, hodně fajn. Naprosto suché, čisté, šťavnaté, středně plné ale spíše aperitivně lehkonohé, slušně postavené, ovocnost kopíruje vůni, fajn délka s lehce pomelo/grep nahořklým závěrem. Snadno přístupné a zároveň dostatečně seriózní, baví. Nemá myslím dovozce, ve Španělsku jsem vysolil 13€, což je v kontextu Corpinnatu spíš ta nejnižší hranice.

Ve sklence mi skončilo víno od Torelló Viticultors (web), jejich Brut Reserva 2019. Opět rodinný producent, který na usedlosti Can Martí hospodaří prý už 23 generací, nakolik pěstování révy a vinaření se věnují dobu znatelně kratší a se specializací na bubliny od padesátých let 20. století. Aktuálně mají 135 hektarů, vše samozřejmě v certifikovaném bio režimu. A vína vyzrávají ve sklepích o ploše nějakých pět a půl tisíce metrů čtverečních :-) On je prostor potřeba, protože třeba dnešní víno – v klasice jakýsi jejich základ – šlo do lahví na počátku roku 2020 a odstřel kalů proběhl v březnu 2024. Co rok lahve „proklepou“ a trochu tam kaly rozvíří. Odrůdově hlavní podíl Macabeu a Xarel·lo a k tomu menší díl odrůdy Parellada. Citronová barva, pěkné perlení menší bublinek. Čerstvá, čistá, výraznější aromatika. Expresivněji ovocná, žluté ovoce, hrušky, trochu sušené plody a bylinky a lehká toastovost. V chuti spíše suché, s dobrou kyselinou a trochu zakulacené dozáží, krémovější. Žlutá ovocnost, lehce minerální linka, fajn délka. Moc pěkně udělaný, klasický, v dobrém slova smyslu líbivější kousek. Má dovozce, tedy možná ne s tímhle ročníkem, cena u nás 450 Kč.

No a na závěr trošku vyšší liga… Recaredo (web) Serral Del Vell 2017 Brut Nature. Je to dva roky zpět, co jsem se zde nadšeně rozepisoval o ročníku 2013, takže se nemusím opakovat s detaily :-) V tomto ročníku naprosto dominuje Xarel·lo s 87 %, zbytek tvoří Macabeo, tradičně částečně zrání ve dřevě. Na kalech v lahvi překvapivě kratší dobu, odstřel (ruční bez zamražování) 24. listopadu 2022 a tedy jen 57 měsíců. Samozřejmě jako vždy zrání pod korkem, ne korunkovým uzávěrem. Mimochodem i tady je celková síra pod 25 mg/l. Zajímavá, komplexní aromatika, více než ovoce (ale to tam je, navinulejší malvice) směřuje do bylinek, sušených květů, lékořice, minerálních tónů. Energické, zábavné. Suché, čisté, trochu svíravé, malvice, sušené bylinky a citrusová kůra, slaná linka, vyvážené, delší. O trochu menší tlak a intenzita perlení než předchozí vína, více „vinné“ a velmi, velmi zajímavé. I tohle dovozce má, cena aktuálně tisícovka. Asi neosloví úplně každého, v tomhle směru je Torelló a ostatně i Descregut lepší volba. Ale mne baví velmi.

Komentáře používají Disqus