čtvrtek 30. května 2024

Württembersko, Dautel a sakra dobrý burgundy

V Praze se uskutečnil další ročník výtečné akce Riesling, Pinot & Co., kterou pořádá Německý vinařský institut a prezentuje na ní vinnou produkci Německa. Letos se ochutnávka přesunula z velvyslanectví SRN do prostor Goethe-Institutu a vína výhledem na Pražský hrad rozhodně neutrpěla :-) Prezentovalo se několik dovozců, stálicemi i novinkami v sortimentu, ale i samostatná vinařství různých stylů a kvalit, která dovozce teprve hledají. Rozhodně jsem neochutnal všechno, to by poctivě a pečlivě prakticky nešlo ani v případě, že by mne stále trochu nepronásledovala únava a zbytky jet lagu (úspěšně jsem během ochutnávání také zjistil, že jsem si blbě nastavil kalendář a pracovní konferenční hovor nemám večer, ale už ve tři odpoledne, takže si musel dát pauzu v poklidné tiché prázdné čítárně německé dětské literatury…), ale nemálo skvělých vín mi ve sklence skončilo. O třech vinařstvích už jsem začal psát články a další možná přidám. Dneska začneme v oblasti nejen u nás trochu opomíjené, Württembersku…

Jednou z novinek, producentů hledajících dovozce, bylo Weingut Dautel (web) z Bönnigheimu, tedy již zmíněná oblast Württembersko. S rodinnou vinařskou historií někde od roku 1510 a aktuálně ve 14. generaci nejde úplně o začátečníky. A považovat je za nějaký „nový objev“ taky úplně nejde. Družstvo opustili roku 1975 a začali produkovat vlastní víno ze tří hektarů a pomalu se rozrůstat, od roku 1999 jsou členy VDP (takže přehlédnout nemožné). Ani ne čtyřicetiletý Christian Dautel táhne už dříve skvělé vinařství směrem k německé špičce a už hezkých pár let se o něm mluví v superlativech. V roce 2023 jej vyhlásil Falstaff za německého vinaře roku a magazín Vinum zase za vinaře roku v oblasti Württemberg. Ve stejném roce šlo o vinařství roku a vinařství s nejlepší červenou kolekcí podle Eichelmanna. Christian obor studoval v Geisenheimu a v Bordeaux, stáže si střihnul od Francie přes USA, Jižní Afriku až po Austrálii, biodynamiku studoval u Franze Weningera a jak se dělá dobré Chardonnay zase v Domaine des Comtes Lafon (kde potkal legendu enologie Denise Dubourdieu a šel „za ním“ studovat dál do Bordeaux). Ale v podstatě už od ranného dětství vzpomíná, že veškeré rodinné dovolené směřovaly do vinařských regionů a k top producentům v Itálii a Francii. V roce 2010 se vrátil domů a začal se podílet na vínech, v roce 2013 se „miska vah“ převážila a jeho vliv začal převažovat. Kouknul na tamní terroir, co by tak šlo jemně či víc změnit ve vinicích i sklepě a… zbytek je historie.

Téměř dvacetihektarové vinařství s produkcí okolo 75 tisíc flašek má na ekologicky vedených vinících – s poměrně variabilním podložím s kompletní sadou sedimentů triasu od pískovců přes mušlový vápenec až po slíny – ze zhruba čtvrtiny Riesling a pětinu tvoří Spätburgunder, hodně mají i odrůdy Lemberger (aka Frankovka, musím zkusit!). Velkou roli hraje Weissburgunder a čím dál víc Chardonnay, ale mají i trochu Cabernetu a nějaký ten Merlot a Trollinger. Jejich top polohy, často výrazné svahy a vinice ovlivněné řekou Neckar, jsou určitě Schupen, Schlipshälde a Steingrüben a Sonnenberg u Bönnigheimu, Michaelsberg u Cleebronnu, Niedernberg u Besigheimu a Forstberg u Oberstenfeldu. Mimochodem pokud jde o Chardonnay, tak to jsou někde i „pololegální“ výsadby už z osmdesátých let, nakonec na ně dostali povolení coby „experimentu“ a porovnávání výsledků oproti Weissburgunderu. Ale od začátku ho jeli v sudech a poměrně tradičním způsobem a teď mají výhodu starých keřů. Ve sklepě spontánní kvašení, síra s rozumem, filtrace minimální nebo žádná, delší školení na kalech, práce se sudy různých velikostí… normálka. V Praze jste jejich Riesling neochutnali, rozhodli se prezentovat svou „burgundskou“ část produkce. Netrpěl jsem.

Vesnické Chardonnay 2022 (Bönnigheim VDP.Ortswein) z velkých sudů je naprosto suchá, krásně vyvážená čistá záležitost aromaticky do žlutých malvic a sem tam nějaký ten sud (vanilka), šťavnatá, delší, citrusová, s minerální linkou. Výborné. Chardonnay Bönnigheimer Sonnenberg 2022 (Erstes Gewächs) je z třístovek sudů rok na jemných kalech. Na úvod ve vůni hodně reduktivní a potřebuje hodně rozdýchat, tohle je úplně na začátku cesty a „nehotové“ (ale v podstatě vyprodané :-D). Žluté malvice a trochu tropiko, meloun, a k tomu citrusové a kouřové se skvěle zapracovaným dřevem. Suché, šťavnaté, intenzivní, minerální, se skvělou kyselinou, důrazné ale nijak hutné, klasická seriózní záležitost. Chardonnay Besigheimer Niedernberg 2022 (VDP.Grosse Lage) vzniká prakticky stejně, snad jen s delším zráním v 300l sudech a hlavně ze špičkové polohy z teras na mušlovém vápenci u řeky. Tohle je nádherná záležitost, opět hlavně zralé žluté malvice a trocha tropika ale s dalšími jemnějšími florálně-bylinkovo-kořenitými tóny, krásně zapracované dřevo. Naprosto suché, šťavnaté, vyvážené, minerální, strukturované, klasické dlouhé nádherné bílé. V poznámkách WOW.

A šup na pinoty. Spätburgunder Cleebronn 2022 (VDP.Ortswein) maceroval dva až tři týdny, školeno v mixu malých a větších použitých sudů. Je to voňavé, červeně peckovinově ovocné, trošku herbální a listnaté červené, s jemnějším dřevem, šťavnaté se super kyselinou, moc fajn ovocností, vyvážené, slušně dlouhé. Skvěle pitelné už teď, ale bude lepší. Baví. Spätburgunder Bönnigheimer Sonnenberg 2021 (VDP.Erste Lage) je víno hodně voňavé, expresivní, do červených a tmavších peckovin a kořenitých a kouřových tónů, suché a šťavnaté a trochu přísnější, ale stále vyvážené a veskrze dobře pitelné, slušně plné, zábavné. No a nakonec Spätburgunder Oberstenfelder Forstberg 2020 (Grosses Gewächs). To je takové to jak přivoníte, napijete se… a jste doma. Nakolik je to „neterroirové“ prohlášení a vlastně zní blbě, jsem si toho vědom, tak kdyby vám někdo řekl, že jde o pinot legendárního vinařství z nějaké superslavné oblasti, tak mu to v klidu odkýváte. Vidíte ho, Württembersko v šikovných rukou. Výraznější, ovocné do višní s nějakou tou kůží, florální linkou, les po dešti, dřevo, bylinka… mladé, vrstevnaté, děsně zábavné. Ovocný, šťavnatý, strukturovaný, seriózní, klasický pinot se vším všudy, energický, dlouhý, vyvážený. Pardon my French… kurva to je dobrý!

Komentáře používají Disqus