pondělí 3. června 2024

Výtečné bubliny od Griesel & Compagnie

Pokračujeme v reportu z akce Riesling, Pinot & Co. (viz předchozí post). Tentokrát s vinařstvím, které je již zastoupeno na našem trhu, ale stále vlastně docela nově a úplně se o něm neví. Jsme v sortimentu CCVino Mikuláše Cylka a u Griesel & Compagnie (web) z Bensheimu, tedy Hessische Bergstraße a vůbec nejmenší německé vinařské oblasti (se 467 hektary jsou i některé vinařské obce v jiných oblastech větší). Podnik byl založen před jedenácti lety se záměrem dělat seriózní poctivé sekty klasickou metodou kvašení v lahvi, aktuálně pracují čistěji (ale ne bio certifikovaně) na sedmi a půl hektarech na místních žulových vinohradech. Vinař Niko Brandner původně měl být bankéřem, ale prudce změnil kariéru, nastoupil na vinařskou školu a trénoval šumivky u německé špičky Volkera Raumlanda a jak vypadá dobrý Pinot Noir zase u Rudolfa Fürsta, podle všeho si něco odnesl :-) Do vinařství Griesel naskočil hned ze školy jako na svou první štaci, ve sklepě už pár let spolupracuje s Italkou Rachele Crosara. Šumivá vína dělají i ovocná (různé odrůdy jablek, hrušky a tak, vše hezky nejdříve v sudech školené), ale důležitá je samozřejmě révová klasika. Na ochutnání byla jak tři vína ze základní Tradition řady tak, když někoho zaujala a projevil zájem o rozšíření obzorů, i vyšší části produkce.

„Základní“ či spíše hlavní je Riesling Tradition 2021 Brut, čistý Ryzlink rýnský spontánně kvašený v nerezu a s malým dílem sudů, s malolaktikou, k ročníku 10 % „solery“ předchozích let. Do lahví v prosinci 2022 a odstřel březen 2024, dozáž jen 3 g/l. Aromaticky do zeleného jablka, možná kdoule, mladistvé. V chuti tvrdší, velmi suché, s dobrým perlením a fajn délkou, malvicová ovocnost. Určitě bych nechal ještě odpočívat, teď mi přišlo i na mne dost přísné a neuspořádané. Blanc de Noirs Tradition 2021 Brut je kombinace odrůd Pinot Noir a Meunier, je v tom asi pět procent rezerv a ze zhruba pětiny zraje v dubových sudech. Do lahví šlo už v červnu a odstřel opět březen letos, takže na kalech o něco déle. Dozáž jen 2 g/l a analyticky podobné ryzlinku, ale působí přeci jen o chlup méně přísně a je přístupnější. Aromaticky zralé malvice, jablka a hrušky, dotyk kořenitosti a toastový tón. Výraznější, suché, šťavnaté, dobře postavené, strukturované a delší, dost klasické. Jak mám Riesling rád, tak přiznávám, že v bublinách mi ty burgundské odrůdy sedí víc :-) Rosé Tradition 2021 Brut je opět Pinot Noir a Meunier, pětina zrála v sudech a většina v nerezu, je v tom část červeného vína pro barvu. Je to příjemně voňavé, navinulejší malvice a drobné červené ovoce, červený rybíz, trocha rebarbory. Suché, čisté, šťavnaté, trochu uhlazenější a „měkčí“ než předchozí dvě vína, ale opravdu velmi relativně a stále teda s výraznou kyselinou a šťavnatostí a moc fajn.

Chardonnay Prestige 2020 Brut Nature zraje půl napůl ve dřevě a nerezu, na kalech v lahvi potom tři roky. Degoržováno letos v březnu a bez dozáže, mělo by si ještě hezkých pár měsíců v klidu poležet, než se začne otvírat. Ale takhle na ochutnání… :-) Toastové a kouřové, žluté zralé malvice navinulejší, moc pěkné. Šťavnaté, strukturované, fajn kyseliny a stavba, malvicovo-citrusové, s jasným delším zráním na kalech, delší, seriózní. Pinot Noir Prestige 2020 Brut Nature je „to samé“, jen z odrůdy Pinot Noir. Znovu kombinace nerezu a sudů (barrique i větší), na kalech 3 roky, bez dozáže a velmi čerstvý odstřel. Výrazné, ovocné, navinulejší žluté zralé malvice, toastovost, kořenité tóny do směsi na divočinu. Suché, důrazné, s parádní kyselinou, komplexní krásně postavené bubliny, dlouhé, seriózní, hodně fajn. Grande Cuvée Exquisit Dosage Zero 2019 je kombinace odrůd Pinot Noir, Meunier, Chardonnay a trochy Pinot Blanc. Víno projde komplet malolaktikou, zraje rok především v dubových sudech a trochu v nerezu a pak jde na druhotnou do lahví. Odstřel kalů opět letošní březen. Na úvod trochu redukce, postupně expresivnější toastovo-žlutě ovocný projev, s minerální mořskou linkou, trocha bylinek, komplexní a vrstevnaté. Suché, důrazné, šťavnaté, citrusy a svíravější malvice, dobrá délka, vyváženost. Krásné, seriózní klasické bubliny a fajn odpověď na současné trendy styly pěstitelského Champagne. Tohle mne baví dost a bude to jen lepší, až dostane prostor ležet rok a déle v lahvi.

Komentáře používají Disqus