pondělí 10. června 2024

Zemřel Warren Winiarski, krupobití v Penedès, vinařství Čačík, Švédsko méně monopolní

Dnes to bude mix pár zpráv ze světa vína, pár špatných/smutných a něco zajímavostí. A začneme zprávami špatnými. Ve věku 95 let – a než mohl dohlédnout na svůj šedesátý ročník – zemřela jedna z velkých osobností kalifornského Napa Valley, Warren Winiarski. Vyrůstal v polské čtvrti Chicaga, studoval literaturu a politickou vědu, ale osud mu nakonec přichystal úplně jinou roli. Pokud vám jeho jméno nic neříká, pak vinařství určitě znát budete – Stag’s Leap. Jeho Cabernet Sauvignon 1973, vůbec první vyrobený ročník, zvítězil ve slavné pařížské degustaci v roce 1976 a porazil tam i legendární Bordeaux. A postupně se stal jednou z nejznámějších a nejslavnějších amerických značek. Jednu láhev tohoto Cabernetu najdete i v Smithsonian's National Museum of American History. Winiarski už před mnoha lety vinařství prodal Ste. Michelle Wine Estates a loni jej plně převzala skupina Marchese Antinori, ale v pěstování hroznů a vinaření pokračoval i nadále až do smrti.

Nějakou dobu zpět jsem tu psal o tom, jak na produkci cavy (a dalších bublin v Katalánsku) dopadá sucho a že třeba skupina Freixenet kvůli tomu dočasně propouští přes šest stovek lidí. Teď oblast Penedès navíc zasáhlo masivní krupobití, které zmasakrovalo vinice na ploše zhruba 1500 hektarů, v některých místech je po více než třech čtvrtinách úrody. Aktuální odhad se pohybuje na celkové škodě potenciálních 7 tisíc tun hroznů. A to už je hezkých pár lahví co nezašumí...

Kdo mě znáte, tak víte, že neutíkám bez boje. Ale i tomu největšímu bojovníkovi jednou dojdou síly. Fyzické, psychické, finanční, prostě už to nejde dál. Tímto vám oznamuji (aby zase nedošlo k nějakým dezinformacím), že jsou všechny moje vinohrady ve fázi prodeje. E-shop bude dál fungovat, dokud bude co prodávat. Budu ráda, pokud mě podpoříte, protože na co se nejvíc těším, je rodina, kterou dlouhodobě zanedbávám. Hluboký svobodný nádech a klid ♥️“ Takto po šesti letech, během kterých rodinné vinařství rozvíjela a posouvala po smrti manžela, informovala o změnách Zdena Čačíková (web). Vína, která jsem měl možnost v poslední době ochutnat, mne bavila. A po delší době jsem i něco nakoupil a asi si otevřu vavřince. No jo. Každopádně se trochu obávám, že zdaleka nebude poslední, vzhledem k vývoji na domácí scéně i spotřebě vína obecně a novému boji proti alkoholu…

Což mi připomíná, že zatímco my tu teď zase flirtujeme s myšlenkou větší regulace a specializovaných obchodů s alkoholem („Tekuté jedy“ a maximálně odrazující vizuál si představuji) místo jeho dostupnosti všude možně, tak Švédsko se naopak odhodlalo pravidla alespoň mírně uvolnit. Aktuální monopolní prodejce Systembolaget provozuje specializované obchody a uděluje licenci restauracím a barům prodávat alkohol ke konzumaci na místě (lahve otevírá personál a zákazníci si nesmějí nápoje odnášet mimo provozovnu). Pokud jste malým Švédským producentem – ať už pivovarem, lihovarem, vinařstvím či cidrárnou – museli jste doposud své produkty dodat do systému a nemohli je sami prodávat v provozovně. Pro ty opravdu malé, u kterých nedává celostátní distribuce smysl, existovala výjimka, kdy jste mohli produkty dodat do nejbližších lokálních Systembolaget obchodů. Nově bude možné, pokud dorazí zákazník na prohlídku/degustaci do vašeho podniku, přímo mu prodat jednu sedmičku pálenky a až tři litry piva či vína. Jsou to drobnosti, ale v kontextu takhle striktního trhu ukazují na docela zásadní změnu v přemýšlení.

Gigantická skupina Campari se snažila soudně dosáhnout toho, aby si malý pivovar založený roku 2022 v jednom britském městečku změnil jméno. Proč? Majitel a sládek pivovaru jej nazval Dark Sky Brewery, což by se podle Campari pletlo s jejich Skyy Vodka. Nebývá to v podobných případech vždy pravidlem, ale tentokrát převládl zdravý rozum a požadavkům Campari nebylo vyhověno. Takže až si v některé z několika málo lokálních hospod v okolí Middleton-in-Teesdale v hrabství Durham dáte pintu bitteru a děsně vás zmate, že to není americká vodka, tak za to může tohle soudní rozhodnutí!

Komentáře používají Disqus