středa 29. května 2024

Katastrofy, víno cestuje zdarma, saké, roboti, vínem proti demenci, marihuana…

Po návratu domů doháním zpravodajství z vinného světa a zjišťuji, co všechno jsem zameškal. Bylo to pár velkých vinných festivalů, ty už nedoženu, snad stihnu alespoň teď o víkendu Praha pije víno a něco málo dalšího. Ze světa přišlo pár dost pesimistických zpráv. Po vlně mrazů se hned na několika místech po Evropě dostavila masivní krupobití a vinaři sčítají další škody, třeba Chablis to schytalo dost brutálně. Ale nedá se to srovnat s povodněmi v brazilském regionu Rio Grande do Sul, kde počet obětí překročil stovku, voda zdevastovala města, strhla mnoho mostů a sesuvy půdy mají na svědomí celé vinice.

V Japonsku jsem ve vlaku a v jednom vlakovém infocentru narazil na speciální letáky k návštěvám vinařského regionu, kdy dráhy dokonce nabízí kombinované jízdenky se vstupem do tamního „salonu vín“ či kreditem na konzumaci ve vinařstvích. Takhle se dělá podpora vinného turismu :-) A teď zas četl článek o amerických nízkonákladových aerolinkách Avela, které aktuálně startují program „Wine Travels Free“ a na letech z Charles M. Schulz-Sonoma County Airport umožňují navíc odbavit až case (12 lahví) vína. Tudy ano! :-)

Něco pro místní dovozce a prodejce, aby jim neutekl nějaký trend (a též čistě zištně)… Nejstarší britský obchodník s vínem Berry Bros. & Rudd opět rozjíždí En Primeur kampaň na špičková limitovaná saké poté, co zaznamenal obrovský nárůst prodeje tohoto tradičního japonského nápoje. Prodeje se zmnohonásobují, o stovky procent stoupá i množství vyhledávání saké na webu. Totéž je vidět v Německu, obchodníků je čím dál víc a selekce se velmi zlepšila. I k nám to přijde! Vzhledem k tomu, kolik lidí do Japonska teď jezdí na dovolenou, je to úplně jasné a nevyhnutelné. Buďte připraveni! A kdybyste trochu potřebovali poradit co a jak, určitě se domluvíme ;-)

A když už jsme u toho Japonska… Moët & Chandon oznámil partnerství s japonskou vinařskou technologickou společností Yanmar s cílem nakopnout robotické obhospodařování vinic v Champagne. Společnosti spolupracují na vývoji autonomního robota YV01, což je samořídící postřikovač vinic, který může pracovat na svazích se sklonem až 45 stupňů. A na roboty sází i jiní, italská legenda Marchesi Antinori byla oznámena jako nový akcionář společnosti VitiBot. Tahle lombardská firma vyrábí stroje, které zvládají vícero různých úkolů a schopnosti stále rozvíjí. Kam tohle dospěje? :-)

Konzumace sýra a pití červeného vína prý může pomoci v boji proti příznakům demence, říká studie. „Studie v časopise Journal of Alzheimer's Disease zjistila, že každodenní sklenka červeného, stejně jako konzumace sýra a každý týden i jehněčího masa, pomáhají snižovat riziko demence díky hladině bílkovin v mozku, které ho chrání před poškozením.“ Vypadá to, že budu muset trochu přitlačit s jehněčím, abych neponechal nic náhodě!

James Millton, průkopník ekologického vinařství na Novém Zélandu, stanul před soudem a byl obviněn z nelegální přepravy řízků vinné révy v kufru z Jižní Austrálie do Gisbornu. Nebyla to žádná supertajná operace, jeho dcera má vinice v Adelaide Hills a on si vzal domů pár řízků Savagninu, ke kterým ale „opomněl“ vyřešit správné papírování a především je nechat projít dlouhou (a nákladnou) karanténou, kterou si Nový Zéland hlídá zavlečení různých nebezpečných patogenů. Řízky ošetřil, zasadil a o nějakou dobu později nechal naroubovat na podnože v místní školce. Až později, kdy řešil roubování s další školkou, se spustil kontrolní systém a o pašovaném Savagninu dozvěděl zodpovědný úřad. Milton soud prohrál, pět měsíců se musí zdržovat v domácí lokalitě a vycházet z domu může jen v omezené časy, a musí zaplatit pokutu v přepočtu něco přes 200 tisíc korun.

Pokud se bavíte o těch, co konzumují jednu z těchto drog každý den, pak nově v USA převažují uživatelé marihuany nad těmi, co pijí alkohol. Navíc to vypadá, že se marihuanu podaří na celonárodní úrovni přeřadit do výrazně nižší kategorie drog, což pravděpodobně byznys dále nakopne.

Jestli letos vyrazíte na dovolenou na Baleárské ostrovy Mallorca, Menorca, Ibiza či Formentera, pak vězte, že zavádí zákaz prodeje alkoholu mezi půl desátou večerní a osmou ranní. Cílem není jen aby se turisté chovali lépe, ale nejspíš i určitou kategorii potenciálních návště

Komentáře používají Disqus