úterý 19. prosince 2023

Krásný Morgon a fantastická suchá Tokaj

Minulý týden jsme se sešli s přáteli nad různými lahvemi s jedním společným jmenovatelem –„vulkanický původ“. Bez dalších konkrétních specifikací, takže se do zadání vešla jak produkce ze svahů Etny, vulkánu viničně asi nejprofláklejšího a oproti ostatním navíc aktivního, tak z bazaltových vinic mého milovaného Somló či geologicky rozmanité ale primárně vulkanické Tokaje. Ale nejen tihle, zadání splňují třeba i klasická Beaujolais z žuly, vína z andosolu na Azorech a mnoho dalších. Tématu vinného vulkanismu se určitě budu věnovat více, dneska už k tomu najdete i specializované knihy či e-shopy, v článku prozatím odhrnu poznámky ke dvěma vínům, která mne z degustace oslovila nejvíce, oboje shodou okolností kousky ze sortimentu dovozce Domaine R&B. Ale budu psát i o dalších, je o čem.

Domaine Lapierre (web), dříve Marcel a dnes jeho děti Mathieu a Camille, legendární producent z Beaujolais, a jejich Morgon Roche du Py „Cuvée Camille“ 2020. Jde o víno ze specifické části špičkové polohy Côte du Py, zhruba hektarového jihozápadně orientovaného pozemku starších (50-75 let) bio ošetřovaných keřů na „Roches Pourries“ aka „zpuchřelých skalách“, což je označení pro drobivou, šupinovitě odlupující se vulkanickou horninu bohatou na oxid železitý a mangan, která dodává místu výrazný vzhled s okrovou barvou. Víno je připravováno podobně jako jejich „základní“ Morgon, tedy semi-karbonickou macerací bez síření ve dřevěném tanku, která je ale delší (24 dní) a s vyzráváním zhruba 9 měsíců ve starých 216l dubových sudech. Do lahví jde nefiltrované, ale mírně zasířené. Víno vzniká od roku 2013, kdy se Camille vrátila pracovat ve vinařství, a jméno nese jak po ní tak po jejím pradědečkovi, který se jmenoval též Camille. Francouzská jména jako tohle (nebo třeba Dominique, Claude, Francis…) jsou, pokud jde o pohlaví, poněkud matoucí! Víno je v burgundské lahvi, se zavoskovaným hrdlem a kvalitním celokorkem. Barva je světlejší rubínová, vlastně spíš „pinotová“ než jak si představím Gamay. Krásná veselejší aromatika čerstvých červených peckovin s florální linkou a jemnějšími odbočkami. Suché, čisté, zrale červeně ovocné, šťavnaté, s minerální linkou, jemnější třísloviny, strukturované, docela dlouhé. Elegantní, hodné zkoumání a s potenciálem zrát a vyvíjet se, ale i nyní přístupné a vlastně dost chlastací. Krásné víno, to bych pil častěji! Taky už teda bohužel tisícovková láhev…

I další víno bylo od vinařské legendy světového formátu, tentokrát z Maďarska. István Szepsy (web) patří mezi vůbec nejlepší producenty Tokaje, měl jsem tu zápisek z návštěvy vinařství, report z degustace i hodnocení různých jednotlivých vín. Nic jsem tu nepsal, nechápu proč, ke skvělé návštěvě a degustaci Istvána Szepsyho mladšího loni v červnu v Praze, to byla velmi obohacující záležitost. Vinařství mimochodem dlouhodobě testovalo přes sto selekcí Furmintu ze starých vinic a snažilo se vybrat ideální kousky pro jejich nové vinice a také dosazování těch současných, Szepsy je v tomhle směru – a pokud jde o výzkum geologických specifik jednotlivých vinic – úplný šílenec. Každopádně k vínu. Tokaji Furmint „Hasznos“ 2020 připravují od roku 2013, v tomto ročníku je produkce 2400 lahví, pohází z jediné vinice u obce Tállya z téměř šedesátiletých keřů na svazích ryolitového tufu s podstatným podílem andezitu a kvarcitu. Název vinice vychází ze slova pro „profit“ a odkazuje k faktu, že poloha byla považována za velmi kvalitní a úrodnou a zmínky o ní jsou už z poloviny 15. století. Víno kvasí spontánně v sudech a po malolaktice jde zrát do nových a jednou použitých 300l dubových (dřevo z Tokaje a okolí) sudů na zhruba 8 měsíců. Láhev speciální tokajská sedmička na suchá vína, uzavřeno skleněný VinoLokem (nelíbí se jim šroub a pod korkem, spíš než velké problémy s korkovou vadu, je štval hodně velký rozptyl projevů a kvality při zrání). Aromaticky bohatší, trochu reduktivní a minerálně kouřově slané, kdoule a hrušky a furmintová florálnost, exotičtější až kokosová linka. Suché, středně plné a důraznější ale zároveň s jistou lehkostí, šťavnaté, s krásnou kyselinou, strukturované, žlutě ovocné, slaně minerální, delší. Velké bílé víno, které s v ničem nezadá se špičkovými burgundskými šardonkami, německými ryzlinky a dalšími slavnějšími víny. Pokud chcete poznat, čeho je suchý Furmint schopen, tek Szepsy je ideální (pravda, ne zrovna levná) cesta…

Komentáře používají Disqus