čtvrtek 8. prosince 2016

István Szepsy a nejen fantastický Furmint

istvan_szepsy_6Jedním ze zásadních zážitků loňského roku byla určitě návštěva obce Mád a setkání s tokajskou legendou Istvánem Szepsym starším. Vše probíhalo bez jazykové bariéry, jeho angličtina je totiž skvělá, přesto nám dal jasně najevo, že maďarština je zásadní jazyk a měli bychom se ho naučit :-) Nad báječnými víny, mapami a kusy vinic debatovali o minulosti (rodina zde sídlí již stovky let), současnosti i budoucnosti Tokaje ve slavné sladké i moderní suché podobě. A bylo to úžasné. István Szepsy má v pracovně hromadu knih o Burgundsku a jeho přístup je podobně terroirový, ostatně i na webu se můžete proklikat na mapku s vinicemi (23 různých v šesti obcích) a jeho konkrétními parcelami tam. Vína jsou precizní, energická, čistá, koncentrovaná a plná (a alkoholická) aniž by ztrácela cokoliv ze svěžesti a parádních kyselin. A viditelně odrážející charakter místa původu, který je snadno zřetelný i mezi odrůdami (vlastně jen dvě, Furmint a Hárslevelű, jen na některých vinicích i s podílem Muskotály) a ročníky. Prostě tak jak to má být, pokud je řeč o velkých vínech.

istvan_szepsy_1Když se začne rozplývat nad geologickým složením konkrétních vinic, vyjmenovávat i ukazovat které všechny horniny jde najít na špičkových polohách jako Szent Támas, vytahovat historické mapy, knihy i vlastní výzkumy a k tomu doplňovat poznatky o vlivu počasí a o kolik jsou některé polohy historicky klasifikované jako slabší dnes vhodnější pro suchá vína, jak experimentují s desítkami variant Furmintu (vyselektovaných z asi dvou stovek, cílem je mít v zásadě pro každou vinici jiných několik málo klonů s nejlepšími výsledky) a kdo ví co dalšího, tak ho nejde zastavit a energie z něj úplně tryská. Se stejnou vervou řídí off-road mezi vinicemi a neohroženě se řítí z kopce na kopec :-) Pokud jde o šutry a mapy tak je snad až trochu obsesivní, ale naštěstí totéž platí i pokud jde o kvalitu vín.

szepsy-aszuZ více než padesáti hektarů dělají jen zhruba 50 tisíc lahví, cokoliv ze sklizně jim nepřijde dostatečné kvality odprodají dál ve velkém a neobjeví se pod jejich jménem. Szepsy má dostatečnou pokoru, aby si dokázal přiznat, že u suchých vín jde stále o záležitost ve vývoji a vše se teprve v nějaké podobě v regionu ustaluje (což nic nemění na tom, že ta jeho jsou už nyní špičková). Jak je cílem opravdu velký Furmint, který osloví opravdovou elegancí a komplexitou, nejen vulkanickou ohnivou silou. Ale zároveň se nebojí sebevědomě označit svá sladká vína za jedna z nejlepších na světě. Právem, zde by byla jakákoliv falešná skromnost nepatřičná. Se sklenkou jeho šestiputňového Aszú jej snadno mezi absolutní špičku zařadíte sami, nenapadá mne příliš lepších sladkých vín.

istvan_szepsy_4szepsy-degustace

Szepsyho vína jsem od návštěvy vinařství pil několikrát a pokaždé to byl moc fajn zážitek, o něčem tu i psal. Včera pak měl možnost projet si na ochutnávce čtyři suchá bílá v nabídce Domaine R&W, která ho dováží. Ceny nejsou mírné, co naděláte. Začali jsme čistou a trochu starší lipovinou. Tokaji Hárslevelű Király dűlő dry 2010 zlatá barva, medovost, sušená hruška, kořenitá linka. Suché, výborné kyseliny, čisté, medové, voskové tóny, sušené malvice, dobrá délka. Už hodně nazrálé, v aromatice i chuti. Ještě ne unavené, ale na hranici, pro mne možná už lehce za ní. Následovala tři vyloženě mladá vína.

szepsy-uragyaTokaji Furmint „Birtok“ dry 2015 je jejich základní „statkový“ Furmint z několika různých vinic, typicky Nyúlászó, Hasznos a Szent Tamás. Projevem dost sevřené, zaprděné, velmi mladé a potřebuje čas. Suché, výrazné citrusové kyseliny, parádní struktura a koncentrace, delší, v chuti docela expresivní. Chci zkusit za dva roky. Tokaji Furmint „Úrágya“ dry 2015 je už jedna konkrétní poloha s keři ze šedesátých let, v překladu to znamená snad něco jako boží lože, při pohledu z Mádu nad vinicí zapadá slunce. Mladé, expresivní, sopečně minerální, energické, suché, šťavnaté, precizně strukturované, dlouhé, s dokonalou kyselinou, bezvadně dřevo, dlouhé, vyvážené. Wow. Špičková věc na začátku své cesty. Tokaji Cuvée „Nyúlászó“ dry 2015 je opět jediná výtečná poloha přímo v Mádu, mix starých (60+ let) a mladých výsadeb, směs Furmint, Hárslevelű a snad i muškát. Poměrně aromatické, důraznější, sopečně kouřově minerální, energické, velmi efektní. Suché, silné, krásná kyselina, energie a délka. Nádherné, plné, suché, efektní víno. Nemá to tak perfektní vážnou strukturu jako Furmint Úrágya, je takové o něco zábavnější a pohodovější, ale podobně skvělé. Mimochodem v Tokaji mluvil o tom, kolik ho stojí jeden špičkový korek a jak s nimi jsou stejně stále problémy. Všechna tahle nová mladá vína byla pod skleněným vino-lokem.

istvan_szepsy_3istvan_szepsy_2istvan_szepsy_5literaturaszepsy-szent-tamas

Komentáře používají Disqus