pátek 9. prosince 2016

Čtení a pokoukání nejen na víkend

nahe-vinoČtení na víkend! Na základě ne úplně ideálně zpracovaného dotazníku je zřejmé, že americkým konzumentům je jedno, co mají rádi sommeliéři. Hlavně pokud jde o různé obskurní regiony, odrůdy a naturální vína ;-) Levný cabernet se zvířátkem na vinětě kdykoliv! Žijeme v bublině! :-) Valentína Kasperová aka Citronový drops (pokud jste na Instagramu, určitě jste ji nemohli minout) se rozepsala o setkání s Alice Feiring, autorkou knihy Naked Wine, a návštěvě moc fajn vinařství Magula. O knížce jsem tu psal už před pěti lety, teď vyšla v překladu do slovenštiny. Pokud si chcete tenhle hezký jazyk trochu osvěžit a dopřát si trochu naturálního čtení, můžete si knihu nadělit pod stromeček, prodává e-shop Nahé vína a pár kusů mají ji k dispozici také v Karlíně ve Veltlínu. Kdy už konečně někdo přeloží Adventures on the Wine Route? Projekt na Kickstarter? Sám do toho nejdu…

Francouzi se bojí, že na vánoce nebude dost foie gras :-) Protesty proti pesticidům v Bordeaux sílí, krom demonstrací už se vysazují bílé kříže. A taky se Francie snaží nějak oficiálně definovat naturální víno. No hodně štěstí… :-) „Klientům říkáme, že nic jako ,francouzské víno' vlastně neexistuje.“, říká v rozhovoru Zlatko Míčka. A ten zbytek opravdu slavných je padělaný, jak by se mohlo zdát z dokumentu Sour Grapes. Už jsem se tu o něm zmiňoval, teď se můžete mrknout na ukázku a nebo celý snímek na Netflixu.

Amorim přichází s novou technologií, která má definitivně eliminovat klasické celokorky s TCA. Takže vína bez korkové vady i s nejtradičnějším uzávěrem? Uvidíme, podobná tvrzení už tu byla dříve. Což mi připomíná pěknou fotku, kterou uveřejnil Chris Weed na téma premox, předčasně zoxidovaných bílých burgundských. Devět lahví z jedné bedny (další tři na fotce chybí) Les Chaumées 1er Cru Clos de la Truffière 2002 vinařství Michel Niellon a ukázka různých stádií posunu barvy. Jak moc/málo bude které víno naoxidované nejde soudit jen podle tohoto, ale variabilita mezi jednotlivými lahvemi je zřetelná na první pohled.

premox

Usain Bolt je novým CEO (Chief Entertainment Officer) šampaňského domu Mumm. Ale jo, ta reklama není špatná, sabráž zlatou medailí jsem ještě nikdy dříve neviděl… :-)

Komentáře používají Disqus