pátek 9. září 2016

Stočeno, obodováno, zatčeno, uzákoněno a další čtení na víkend

whitehouse-tapPravidelný přísun novinek a čtení na víkend. Jedna irská společnost prý konečně „vyřešila problém s podřadnými víny v hospodách“, spočívá ve stáčecích zařízeních z malých KEGů. U nás jedou 50l sudy nejen ve vinotékách pěkně dlouho, zase jsme napřed! ;-) V UK jsem „víno na čepu“ viděl už docela často a v zásadě, pro běžná vína po skleničce při posezení v hospodě, to může dávat smysl. Pokud v sudu je něco alespoň trochu rozumného. Na druhou stranu má UK problém se „stáčeným proseccem“, prostě nějakým základním bílým ze severu Itálie co se hezky na místě dosytí. Tudy ne! Ale „pintu ryzlinku“ bych si objednal s chutí :-)

Sledujete prezidentské volby v USA? Mohla by vás zajímat kniha Drinking with the Republicans. Rozepsal se o ní W. Blake Gray. Obsahuje i historku, jak si prezident Nixon nechával nalévat špičková vína a hostům se přitom servírovalo něco znatelně obyčejnějšího. V některých kruzích se prý této praktice, ať už s vínem nebo jinými produkty, říká „pulling a Nixon“ :-) K tématu jsem psal něco před lety v zápisku Hostům klokan, sobě Grand Cru?.

Pondělní výkřik do tmy ohledně označování vín se postupně trochu rozrostl, doplnil jej JUDr. Tibor Nyitray, prezident SV ČR, a následně i má odpověď. Pak je tam ještě něco od Petra Marka (Český archiv vín, soutěž Vinař roku etc.), linkoval jsem jeden nový paragraf ohledně označování potravin (co by se měl týkat i vína a dost by mne zajímalo, jaký efekt bude mít na případy typu Vinium Velké Pavlovice) a jsou tam i fajn komentáře.

Matt Kramer se rozepsal o „rafinovaném umění bodování vína“ a o jemnostech, které rozhodují, zda vzorek vybočí z řady či ne. O násobení subtilních rozdílů a efektu, který mohou mít na vnímání vína. Prostě každý si musíme nějak obhájit, proč nám jedno víno chutná více než jiné. A Matt Kramer se výmluvně a čtivě obhajuje už roky, rád jeho práci sleduji.

Vypadá to, že nás čeká nová apelace, Piemonte Nebbiolo DOC. Tak trochu panují obavy, že to povede k větším výsadbám odrůdy, záplavě velmi základních vín a degradaci „značky“ Nebbiolo, která je dnes spojena především s trochu exkluzivnějšími víny. Ale co, elitní Cabernet Sauvignon taky v klidu žije paralelně s mořem vinného odpadu nesoucího stejné jméno :-)

Venku je nový film s vinnou tematikou, dokument Sour Grapes. Tématem je obchod s velkými víny a podvody okolo, vše se samozřejmě točí okolo jména Rudy Kurniawan a největšího rozkrytého případu současnosti. Film zatím není u nás úplně dobře dostupný a na zhlédnutí si počkám, je k němu ale fajn článek na webu Tima Atkina (autorem Henry Jeffreys).

Panaromatický pohled na vysoušení hroznů odrůdy Pedro Ximénez v oblasti Montilla-Moriles. Odtud pochází podstatná část té brutálně koncentrované šťávy, která stojí za sladkým sherry :-)

Komentáře používají Disqus