středa 15. února 2023

Třikrát z Tenuta Anna Maria Giacomelli

Dostala se mi do rukou trojice vín z toskánské Tenuta Anna Maria Giacomelli z Chiesina Montalese (Pistoia, 30 km od Florencie), novinky v sortimentu Víno pro Vás. Ještě než jsem láhve otevřel mne překvapilo, že jde o vína poměrně „stará“, ročníky 2009 až 2014, která budou ale aktuálně v nabídce. Vinařství, které vlastní a vede Alberto Beneforti za výrazného přispění enologa/sklepmistra Marca Raffaelli a syna Alessandra Beneforti, totiž vypouští vína na trh až z jejich pohledu připravená k pití. Alberto je synem Anny Marie Giacomelli, jejíž rodina vinařskou usedlost vlastní již několik století, byť původní vila/zámeček byla bohužel zničena za 2. světové války. Aktuálně obhospodařují zhruba 20 hektarů zemědělské půdy, z toho šest hektarů vinic a na dalších pěstují olivy na olej, obilí a podobně. Vinice obhospodařují dlouhodobě ekologicky či blízko tomu, několik let mají již i bio certifikaci, ale u chutnaných vín zatím frčku nenajdete. Ročně připraví zhruba 45 tisíc lahví, dle ročníku, tří různých vín. Vše ze stejných míst, byť označení Chianti nese jediné.

Terre di Chiesina 2009 (Toscana IGT) je Sangiovese s trochou Merlotu a Syrahu, komplet odstopkované, kvašené v betonu a tam také rok a půl školené. Nazrálejší, trochu tmavší rubínová barva. Teplejší, zralejší vůně, navinulejší červené až tmavší ovoce, balzamiková linka, kořenitost. Suché, středně plné, zralé ovoce až lehce džemový tón, fajn kyseliny, uhlazenější jemnozrnné třísloviny, slušně dlouhé, vyvážené. Velmi stabilní v otevřené lahvi, vzduchu už dostalo dost a teď drží :-)

Forramoro Chianti 2013 je samozřejmě opět Sangiovese s přídavkem Canaiolo nero a Colorino a jejich hlavní víno. I zde ruční sběr a fermentace v betonu, ale následně zrání rok a půl v 225l dubových sudech. Výrazná, trochu nazrálejší rubínová barva. I ve vůni nazrálejší, kombinace červeného ovoce, dobře zakomponované dřevo, sladší kořenitost, živočišná linka, taková starosvětská klasika. V chuti středně plné až plnější, s výraznější kyselinou, třísloviny taktéž o něco výraznější, něco svíravosti, komplexnější projev, strukturované, delší, opět trochu živočišné.

Nečekaně mne zaujalo a překvapilo víno bílé, Matreca 2014 (Toscana IGT). Odrůdově Trebbiano, Malvasia, Grechetto a Viognier, opět ruční sběr, asi jednodenní macerace, sedimentace moštu za nižší teploty a fermentace v nerezu a následně taktéž jen v nerezu delší zrání. Výrazná, krásná efektní zlatá barva. Vůně nazrálejší, zajímavý mix hlubších florálních tónů, trochu opečený toast s máslem a medem, trochu malvice, vrstevnaté a zajímavé. V chuti čisté, středně plné, suché, dostatečná ale nijak výrazná kyselina, uhlazenější, ovocnost do malvic a florální linka a lehká nahořklost v závěru pobízející k dalšímu doušku. Zajímavý kousek!

Komentáře používají Disqus