čtvrtek 2. února 2023

Tři skvělé vertikály Châteauneuf du Pape od Domaine de la Charbonnière

Vyrazil jsem nedávno na ochutnávku Domaine de la Charbonnière (web, dovozce), vinařství pojmenovaném podle milířů na dřevěné uhlí kdysi v oblasti důležité a významného producenta klasického Châteauneuf du Pape. Oproti degustacím, na které tu obvykle narazíte, byla tato ve Vinném sklepě Újezd 19 pojata trochu výjimečněji. Krom úvodního Cotes du Rhône a základního doménového Châteauneuf představila všechna tři jejich zásadní cuvée a každé z nich rovnou ve třech ročnících. A srovnat tak šlo vína v jejich úvodní mladistvé podobě i kupříkladu desetiletá. Díky za ty dary! Ostatně „moderní“ historie tohoto vinařství se začíná psát právě coby dar. Usedlost koupil v roce 1912 Eugène Maret, aby potěšil svou manželku, rodačku z oblasti a dceru vinaře.

Od těch dob jde stále o rodinný podnik, dnes na téměř 28 ha vinic (19.5+ hektarů Châteauneuf du Pape; 6 ha Vacqueyras a 2 ha CdR) dohlíží třetí generace, Michel Maret, respektive zodpovědnost už téměř deset let mají především jeho dcery Caroline a, dnes hlavní hlas ve sklepě a osoba stojící za celou vinifikaci a zráním, Véronique. Dlouhodobě jim konzultoval nedávno zesnulý Philippe Cambie, velký zastánce odrůdy Grenache, propagátor pečlivé péče o jednotlivé specifické vinice a umožnění jim vyniknout v lahvi samostatně místo směsí, obhájce ekologické péče o vinice. Tohle vinařství si mnohé jeho rady vzalo k srdci. Aktuálně připravují zhruba 90 tisíc lahví ročně, naprosto převažují vína červená. Odrůdově vinice tvoří ze 2/3 Grenache doplněná Syrahem, v desetině vinic je pak Mourvèdre a najdete u nich i trochu odrůd Counoise a Cinsault. Pro bílá je to pak Clairette, Roussanne a Grenache blanc. Průměrný věk keřů je ke 35 letům a pěstované jsou ekologicky.

Hrozny jsou sbírány ručně, třídění probíhá ve vinici a následně znovu ještě na vstupu do vinařství. Červená odstopkovávají, krom specifických ročníků (a hlavně u Hautes Brusquières) kdy Grenache nějaký podíl stopek ponechají. Vína kvasí a macerují ve velkých konických dřevěných tancích a nerezu, dva až pět týdnů. Bílé a základní CdR kvasí v nerezu a až poté jde do dřeva. Jednotlivé specifické polohy zpracovávají a nechávají ležet (ve velkých dubových foudres, betonu, malých i středně velkých sudech) samostatně. Nedělají s tím žádné velké složitosti, jedou čistě. Připravují červené Cotes du Rhône, dvě úrovně Vacqueyras, bílé Châteauneuf a poté čtyři různá červená Châteauneuf.

Côtes du Rhône 2020 je Grenache s dílem Syrahu, fermentace a malolatika především nerez, zrání v kombinaci nerezu a dřeva 2 až 3 roky dle ročníku. Rubínová moc pěkná barva. Čisté, mladistvé, spíše červeně ovocné, peckovinové, s kořenitou linkou. Suché, čisté, šťavnaté, čistě udělané, fajn délka a sladší ovocnost, dřevo jen decentně, teplejší dochuť ale přes 15 % alkoholu nepůsobí nějak těžce, velmi solidní sympatická záležitost.

Châteauneuf du Pape Cuvée Domaine 2019 jsou tři různé parcely v okolí sídla vinařství, odrůdově 70 % Grenache a 15 % Syrah zpracované dohromady a k tomu separátně 15 % Mourvèdre. Kvasí ve dřevě a/nebo nerezu, zraje v mixu všeho možného. Trochu tmavší v barvě. Výraznější ovocnost, ostružiny, černé třesně, minerálně-kamenité. Suché, moc dobré kyseliny, výraznější třísloviny a mladistvé, dřevo důraznější, lehce hořká čokoláda v dlouhé dochuti, moc pěkně postavené. Výborná věc.

Châteauneuf du Pape Cuvée Mourre des Perdrix pochází ze stejnojmenné lokality (v překladu něco jako „zobáky koroptví“), plošiny nad obcí Courthezon, kde se slétají a jsou loveny koroptve. Najdete tam červený jíl, písčité slíny i klasické bílé oblázky. Delší pomalá extrakce, delší (rok a půl nejméně) zrání v kombinaci velkých sudů, demi-muids i malých soudků. Ročník 2019 je tmavší v barvě. Ve vůni mladistvé, poměrně koncentrované, sevřenější, kamenité, zralé červené ovoce a směrem tmavého, ne úplně džem ale už se trochu blíží. Suché, plné, koncentrované, výrazné tříslo pokrývající patro, svíravé a překvapivě lehce jakoby „zelenější“ linka, trochu kouřové, strukturované. 2018 o chlup světlejší v barvě. Sladší, voňavější, zrale červeně ovocné a až jakoby čistěji „betonovější“ ovocnost a méně výrazné dřevo. Suché, plné, pěkné kyseliny, tříslo trochu uhlazenější, sladkost červeného ovoce, trochu přímočařejší ale efektní projev, dobrá délka. S časem se lepšilo a získávalo trochu na komplexitě. 2016 již nazrálejší, trochu tmavší ovocnost, pikantnější, kouřovost a uzené maso, složitější a vrstevnatější. Suché, plné, strukturované, super kyseliny, zralá červená ovocnost, třísla stále dost, fajn délka, lehce polévkové koření. Mňam, ale furt ještě chce čas.

Châteauneuf du Pape Cuvée Hautes Brusquières pochází opět z jedné vinice, náhorní plošiny poblíž La Crau. Hromada oblázků na povrchu, jíly a písky a vápenec v podloží. Odrůdově zhruba 60 % Grenache a poté Syrah a jen „okořeněno“ trochou Counoise. Pokud ročník dovolí tak odrůdy vinifikovány společně, delší pomalá extrakce, delší zrání v kombinaci velkých sudů, demi-muids i malých soudků. 2019 vyzrále spíše tmavě červeně ovocné, s výraznějším projevem dřeva, koncentrované, trochou kouřové, kořenité. Suché, plné, koncentrované, tmavší ovoce, hodně třísla, teplo alkoholu, nabušené s velkým potenciálem a strašně mladé. Taková trochu obluda, co ovšem bude „na stará kolena, až přestane masakrovat okolí a usadí se“ velmi fajn. Zralé červené a tmavé ovoce, sladší, kořenité, kouřové, čokoládové, kožený pásek, bohaté. Tohle nadchne leckoho. 2016 tmavší rubínová barva. Již nazrálejší, více otevřené a trocha oxidace, polévkové koření a kořenitost obecně, ale stále i pěkně ovocné. Suché, čisté, šťavnaté, kyseliny, nazrálost, bohatší, koncentrované, třísla stále hodně, svíravost, fajn délka. Upřímně jsem si nebyl úplně jist, jestli ona otevřenost nebyla specifikum konkrétní lahve, skoro bych si na to u tohohle ročníku i vsadil. Jinou láhev jsem ale nějak nestihl ověřit. 2012 již zřetelně ale moc hezky nazrálé, tmavě zrale teple ovocné, kouřové, kořenité, lehce čokoláda. Suché, bezva kyseliny, již trochu uhlazenější tříslo, struktura, délka, komplexita, tmavší ovocnost, seriózní, delší, krásné charakterní víno.

Châteauneuf du Pape Cuvée Vieilles Vignes je pocta starým keřům, stoletým výsadbám Grenache na hlinitopísčité půdě legendární vinice La Crau. Od roku 2017 je součástí cuvée také Grenache z jedné specifické části vinice Coudoulet. Grenache pak doplňuje Mourvèdres z lieu-dit Cristia. Odrůdy jsou zpracovány samostatně ve velkých kónických dřevěných sudech, pomalá delší extrakce, delší zrání ve větších sudech a demi-muids (nových). Ročník 2019 se projevu překvapivě veselejší, zrale teplejší červeně ovocnou aromatikou, jasná linka dřeva bylinky a kořenitost. Intenzivní, suché, sladší červená ovocnost, super kyseliny, jemnozrnné třísloviny, minerální kamenitá linka, koncentrace, délka. Mladé, sotva se chystá být připraveno k pití, ale… wow. 2016 je víno hodně efektní, expresivní, voňavé, spíš červeně ovocné s perfektně zapracovaným dřevem a jemnějšími kořenitými a bylinkovými odbočkami. Suché, plné, výborné kyseliny, stále ještě hodně třísla ač jemnozrnného a sladšího, výborná délka, vyváženost, koncentrace. Stále má ještě čas, ale krásné velké víno. 2013 sdílí charakter předchozích dvou ročníků, ale jakoby někdo trochu stáhnul hlasitost :-) Voňavé, nazrálejší, stále pěkná červená ovocnost, jistá lehkost pokračující i v o něco odlehčenější (v kontextu koncentrace dříve, stále to není žádné lehké červené!) chuti. Červená ovocnost, uhlazenější tříslo, jemnější a elegantnější, již plně připravené k pití. Nemá to a nikdy nebude mít komplexitu té šestnáctky, ale upřímně mne baví hodně.

Komentáře používají Disqus