čtvrtek 13. října 2022

Šampaňská vražda, Čína nepije, Brad Pitt a matoliny, Svatomartinská

Mám několik rozpracovaných… řekněme tomu vznešeně „projektů“. Kde rozpracovaných ovšem znamená u ledu a velmi pravděpodobně spíš trvale opuštěných. Jedním z nich jsou různě rozepsané povídky, i tak trochu s vinou tematikou a detektivní zároveň. A ne, rádobyhumorný text, který jsem tu kdysi dával na ukázku, není jejich součástí. Občas se ale ve světě vína odehraje opravdový zločin. Čímž nemyslím celkem pravidelné pančování vín a vydávání základních kousků za prestižní lahve, ale třeba dokonce i vražda. K zorganizování fingované loupeže a zároveň vraždě vlastního otce se podle všeho přiznal Yann Vadin z Champagne Vadin-Plateau z Cumières, producenta dost zajímavých (mají i dovozce do ČR, ale jak to bude teď kdo ví…) čistě udělaných pěstitelských šampaňských s důrazem na odrůdu Meunier. Yann Vadin podle všeho vysál z firmy nemalé peníze a měl problém je splatit. Původně snad chtěl spáchat sebevraždu, ale nakonec pistoli obrátil proti otci. Vražedná zbraň se našla v jeho domě v Arcis-le-Ponsart.

Vláda v Pekingu údajně ve snaze zvýšit efektivitu a produktivitu práce zavést nová omezení pro státní zaměstnance a úředníky místní samosprávy, konkrétně omezit je v pití alkoholu nejen během práce ale i po ní. Ať už to bude jakkoliv, tak na zprávu zareagoval trh a pokles hodnoty akcií gigantů jako Remy Cointreau (Čína mu dělá třicet procent tržeb, táhne je hlavně koňak), Pernod Ricard či Diageo je patrný. A projevilo se to i na hodnotě akcií místních velkých výrobců baijiu. Pro Pernod Ricard je to nemilé tuplem, je to sotva rok co začali vyrábět vlastní jednosladovou whisky přímo v Číně. A Diageo zrovna destilerii na single maltku staví, v provincii Yunnan, stát je má asi 75 milionů dolarů.

Slavná vinařská rodina Perrinů a Brad Pitt spolupracují dlouhodobě na vínech, společně ostatně vybudoval i slavné Château Miraval v Provence. A protože peníze dělají peníze a dobrý vinař si váží každé zužitkovatelné suroviny, tak teď přicházejí na trh s… Ne, není to pálenka z matolin, kterou bych čekal. Ale z matolin výrobek pochází! Le Domaine je řada aktuálně čtyř přípravků pro péči o pokožku! Využívají prý specifické látky získané ze slupek, semínek a stopek hroznů odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre a výsledkem je „patentovaný antioxidační vzorec“, který podle Perrina dokáže „snížit oxidační stres a zlepšit replikaci na buněčné úrovni“, jinak řečeno zpomalit příznaky stárnutí pleti. Držím palce! A nemohl jsem si přitom nevzpomenou na jednu starou upoutávku na Resident Evil, reklamu na Umbrella Corporation :-)

Už za méně než měsíc zase dorazí Svatomartinská vína. „Slunečný srpen zajistil výborný ročník“ , tak uvidíme :-) Hodnocení vín, pro která vinaři letos chtějí tuhle populární značku, proběhne 21. října a 1. listopadu. Brzy se tedy dozvíme, kolik a jakých vín se na trhu objeví. Marek Babisz z Národního vinařského centra ale říká, že „podle předběžných ohlasů vinařů a díky přejícímu průběhu sezóny předpokládáme, že by na trh mohlo zamířit kolem 2 300 000 Svatomartinských vín ročníku 2022. Na ohlašování rekordů je stále ještě velmi brzy, ale letos by to mohlo vyjít.

Komentáře používají Disqus