pondělí 3. října 2022

Pinault x Henriot, (ne)radioktivní víno a výroční Bollinger Dr. No 2007

Francouzský miliardář François Pinault se opět vydal na nákupy. V rámci něčeho, co z povzdálí už nějakou dobu vypadá jako poměřování délky přirození s Bernardem Arnaultem (skupina LVMH), si připsal jeden dost významný zářez. Do nově vytvořené Artémis Domaines získal Maisons & Domaines Henriot. Což ale neznamená jen šampaňský dům Henriot, ale také slavného burgundského négocianta a vinařství Bouchard Père et Fils, včetně jeho obrovské kolekce starých lahví, a v rámci Chablis pak vinařství William Fèvre. Pinaultovi se tak do rukou dostávají vinohrady v legendárních vinicích jako Montrachet, Echezeaux či Chambertin a mnoha dalších. Skupina obsahuje i jeho dvě dřívější burgundské akvizice – Clos de Tart v Morey-Saint-Denis a Domaine d'Eugénie ve Vosne-Romanée. A pár další ne úplně neznámých podniků jako Château Latour v Bordeaux, Château Grillet na Rhôně, Eisele Vineyard v Napa Valley či další nedávnou šampaňskou akvizici, podíl v Champagne Jacquesson. V nově utvořené skupině bude mít Pinault se třemi čtvrtinami majoritu, zbylá čtvrtina pak zůstává rodině Henriot.

Na iDnes se objevil článek „Naše vína nesvítí, říkají ve Fukušimě. Náprava reputace je náročná“, který se zabývá vínem, a obecně potravinářskými produkty, z oblasti nechvalně proslulé nehodou jaderné elektrárny. Já bych tamní víno klidně zkusil! Stejně jako by mne zajímala produkce od nás, ze svahu u elektrárny Dukovany. Mimochodem Fukušima není první, kdo řeší tenhle problém. Ve Francii najdete apelaci Grignan-Les Adhemar, která se ovšem dříve jmenovala Coteaux du Tricastin, což po úniku radioaktivní vody z jaderné elektrárny Tricastin v roce 2008 nemělo… ten správný zvuk. O změně jsem se tu již zmiňoval.

Champagne Bollinger si k šedesátému výročí filmů s agentem 007, se kterými je už dnes neodmyslitelně spojeno (ač v nich James Bond koketuje i s Champagne Dom Pérignon a Taittinger, v knihách je pak nevěrný i s dalšími značkami jako Krug, Veuve Clicquot či Pommery), nadělilo speciální edici designově tematicky k filmu Dr. No (kde ovšem Bond paradoxně pije DP 1955) a jeho titulní sekvenci. Ne náhodou jde o cuvée z ročníku 2007, klasicky vinifikované v sudech a následně na kalech v lahvi čtrnáct let. Bohužel nejde o víno, které by si šlo nějak snadno zakoupit, byť za vyšší cenu než jejich běžné ročníkovky. Do prodeje uvolňují jen 25 speciálních kufříků, v Británii ručně vyrobených, jeden za každý film. A v každém je bezpečně uložena láhev formátu Jeroboam. I kdyby se vám ji povedlo ulovit, tak zaplatíte nejméně 200.000 Kč. Vlastně… jsem čekal víc %-)

„Budweiser Putian Craft Beer Factory“… já si prostě nemůžu pomoct, ale americký Budweiser ve spojení s „továrnou na rukodělné pivo“ a titulek „Budweiser postaví v Čině největší asijský craft pivovar“ mne rozesmávají.

Komentáře používají Disqus