pondělí 10. října 2022

Malá přechutnávká vinařství Alpamanta

O argentinském biodynamickém, Demeter certifikovaném, vinařství Alpamanta (web) už jsem tu psal dvakrát. Nejprve v článku Krátce z Galadegustace Kupmeto a poté ke konkrétní lahvi i vinařství v Kalný růžový Syrah a výtečné Airén z amfor. Opět na galadegustaci dovozce Kupmeto (web) minulý týden jsem využil příležitost a nabídku vinařství si znovu projel. A musím říct, že to stále nemají vůbec špatné. I když nutno přiznat, že taková odrůda Criolla v podobě kalné růžové šťavnaté pét nat šumivky byla praktickou ukázkou, že ani novosvětským vínům se nějaký ten náběh na myšinu nevyhýbá. Taky musí mít všechno, co naturální producenti v Evropě! :-) Zbytek vín už byl ovšem úplně čistý.

Breva Sauvignon 2019 je neupravovaný, nefiltrovaný sovoš z betonového vajíčka. Kalný, i po třech letech čerstvý, expresivně vesele svěže lehce herbálně voňavý, ale v chuti uhlazenější a kulatější než by vůně napovídala, s pěknou kyselinou, vyvážený a extrémně zábavný. Breva Cabernet/Malbec 2019 je naturální červené z amfory, sto dní to tam macerovalo a lahvováno bez úprav, nesířené. Voňavé, kombinace červené a tmavší ovocnosti, příměji čerstvě milé, suché, výrazně svíravé, šťavnaté, slušně dlouhé. Nic složitého, ale má to svoje nesporné rustikálnější kouzlo. Natal Malbec 2019 je základní nerezovka, byť i zde samozřejmě z biodynamických hroznů a spontánně kvašená a tak, spíše tmavě ovocná, čerstvá, přímočará, s uhlazenějšími tříslovinami a dobře pitelná. Nekomplikované spíše spotřební červené, ale čistě udělané.

Jejich sílu ukazuje hlavně klasická „střední“ řada Estate, školená ve francouzských dubových sudech (ne nutně nových) a připravená na delší zrání. Praktickou ukázkou byl Estate Malbec 2010, již nazrálejší ale stále hlavně tmavě ovocný ve vůni, kořenitá linka a kůže, krásně čistý a vyvážený jen s patrným trochu vyšším alkoholem, charakterní delší klasické víno. Estate Cabernet Franc 2013 působil stále poměrně mladě, byl dost voňavý, do černorybízového likéru s linkou kořenitosti a trochou bylinek. Suchý a plný v chuti s výraznějším teplejším ale nerušivým alkoholem, uhlazenější sladší třísloviny, tmavé ovoce, poměrně dlouhé, bohatší, seriózní efektní červené.

Komentáře používají Disqus