pondělí 17. října 2022

3x crémant od Eblin-Fuchs v Dal.Zas

Teprve teď jsem, díky Instagramu, narazil na e-shop – a nově také kamennou prodejnu na Žižkově – Dal.Zas. Zhruba ve stejnou dobu, kdy o nich vyšel článek v magazínu Proč Ne, takže se povědomí asi obecně trochu rozšíří. Název je hrou s výslovností d´Alsace a jde o malého dovozce s velmi úzkou specializací – crémant z Alsaska. A to ještě od spíš menších producentů a navíc bio(dynamických), sem tam s víny nesířenými a tak. To na Žižkově chcete! :-) V pátek měli malou ochutnávku a tak jsem si projel tři vína z Domaine Eblin-Fuchs (web) a další kousky nakoupil domů a o dojmy se podělím, mají pár fajn jmen. Ale dnes tedy vinařství, které jsem do této chvíle vlastně spíš míjel.

Doména vznikla spojením dvou historických vinohradnických rodin, Eblinů a Fuchsů, v padesátých letech minulého století. Sídlí v Zellenbergu, ale vinice mají i v širším okolí. Jde o rodinné vinařství, na 11.5 ha hospodaří již od roku 2000 biodynamicky a mají Demeter certifikaci. Čistě ruční sklizně, spontánní fermentace především ve velkých dubovými sudech, delší zrání na jemných kalech… nic exotického :-) Crémantu ročně udělají nějakých 15 tisíc lahví, celý proces probíhá přímo u nich. Nechávají bubliny zrát na kalech déle, než je v oblasti obvyklé. Mimochodem jeden z Eblinů, Jean-Michel Eblin, je v Zellenbergu šéfkuchařem michelinské restaurace Maximilien, tak mají pro svá vína postaráno o docela prestižní odbytiště :-)

Crémant d'Alsace Blanc de Blancs Brut je spojení odrůd Pinot blanc, Auxerrois a Chardonnay, na kalech 3+ roky a dozáž 6 g/l. Světlejší žlutá barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá vůně, hodně fajn mix bílé ovocnosti a florální linky, čisté, svěží, s dobrou kyselinou a minerální linkou, výborně udělané, přímé ale ne jednoduché, hodně příjemné. Crémant d'Alsace Rosé Brut je čistý Pinot Noir, barvy je dosaženo macerací. Na kalech opět zhruba tři roky, dozáž 5 g/l. Výraznější tmavší růžová barva. Expresivnější červeně ovocná aromatika, trošku divočejší až lehce živočišná. Suché, ovocné, s moc pěknou kyselinou a stavbou, tmavší červená ovocnost, dobrá délka. Seriózní růžovka! Crémant d'Alsace Blanc de Blancs Brut Nature je opět Pinot blanc, Auxerrois a Chardonnay (a občas kapka Rieslingu), ale delší dobu na kalech – 40 až 48 měsíců – a po odstřelu bez dozáže. Čisté, svěží, jen decentně bílé ovoce ale mnohem výrazněji florální, trochu briošková a kouřová linka. Úplně suché, osvěžující, jemnější pěkné perlení, opět světlá ovocnost, mineralita a fajn délka. Poctivé, vyvážené, dost solidní klasika. Všechna vína patří v sortimentu dovozce k těm trochu dražším, běžná cena v obchodě po lahvi je 384, 448 a 427 Kč.

Komentáře používají Disqus