pátek 21. října 2022

Pozvánka na sherry a bezva Mencía z Valtuille

Dnes se budu věnovat Španělsku a na úvod jedna sebepropagace / pozvánka. Po mnohých peripetiích konečně dorazilo téměř vše potřebné na degustační balíčky a úplně vše na průřezovou edukační ochutnávku sherry. A ta se blíží! Co je to Manzanilla, Palo Cortado, Palomino, solera, saca, albariza a taky flór a možná i bota, bodega a en rama, to vše a mnohem víc se dozvíte! :-) Čeká vás 16+ vzorků všech typických stylů i různých specialit a zajímavostí, srovnání stejného vína v mladším a starším lahvování, vína suchá jak troud i sladká extrémně. A informací dodám minimálně stejně jako vína, tedy až až! Součástí ochutnávky budou i tematická tapas k vyzkoušení v kombinaci s klasickými projevy oxidativního i biologického zrání. Ochutnávka se uskuteční ve dvou termínech – 1. a 2. listopadu – ve Vršovické vinotéce Fajnšmekr. Zatím ještě zbývá místo na úterý a při troše štěstí i na středu, cena degustace a znalostní nalejvárny je 1090 Kč. Případní zájemci prosím pište na cerovsky@jizni-svah.cz :-)

O Vinos Valtuille (web) už jsem tu psal, poprvé i s informacemi i vinařství zde a pak se znovu věnoval jejich výše postavenému vínu. Tentokrát jsem vyzkoušel jednu jejich relativní novinku, Pago de Valdoneje Mencía „La Tellería“ 2019 (DO Bierzo), první ročník byl teprve 2018. Jde o víno primárně z jediné specifické polohy Tellería, západně orientovaného svahu u Valtuille de Abajo, konkrétně jeho střední části s hlubší jílovitou půdou. V rámci jejich selekcí by mělo jít i přístupnější, „čerstvější“ záležitost. Staré výsadby, bavíme se o věku okolo 85 let, odrůdy Mencía. Ruční sběr a následně ještě třídění ve vinařství, fermentace v nerezu a tam i malolaktika, pak zrání jen nějakých 5 měsíců ve velkém dubovém sudu o objemu 10 tisíc litrů (a celková produkce zhruba 11 tisíc lahví) a vrací se do nerezu, lahvováno zhruba rok od sklizně. Láhev burgundská, dost se mi líbí viněta s „jílovitým“ obdélníkem se strukturou až jako šmirglpapír.

Pěkná tmavší rubínová barva. Čerstvá, výraznější a taková vzletnější ovocná aromatika, spíše tmavší do peckovin a lehce směrem lesní plody, s florální linkou, s časem trochu hlubší, kamenitost, náznak kouře, kořenitosti do lékořice, trošku mátová pikantnost… Mění se ve sklence, je to čerstvé a hravé. Suché, čisté, šťavnaté v chuti, středně plné, alkohol přes 14 % v tom prakticky není znát a je to hodně snadno pitelné, jemnější třísloviny, balance, fajn délka. Nic super komplexního a objevného, ale je to povedená Mencía z Valtuille a bavila mne každá sklenka. Svědčí tomu teplota někde k 14-15˚C. A je to moc fajn teď, určitě ještě pár let v lahvi v klidu vydrží, ale moc důvodů pro nějakou archivaci nevidím. Desetieurovka a hodně sympatická! Vinařství k nám dováží Foltýn Wine, tohle konkrétně ale v nabídce (zatím?) nemají, kupoval jsem ve Španělsku.

Komentáře používají Disqus