pondělí 8. března 2021

Naturální Ull de Llebre a šumivé Xarel·lo

O fajn vinařském projektu Els Vinyerons už jsem se tu zmiňoval u jejich bílého Xarel·lo, dost povedeného červeného a také u bublin. Právě nové mladé červenisko jsem teď otevíral znovu. Saltamartí 2019 Ull de Llebre stále vzniká stejným způsobem. 90 % tvoří ročník 2019 připravený v nerezu a 10 % pak 2018 rok ve francouzských dubových sudech. Tentokrát je to ale čistě Ull de Llebre alias Tempranillo, dříve bylo oněch deset procent ve dřevě z odrůdy Garnacha. Eko vinohradnictví ze starších výsadeb, ruční sběr, spontánní fermentace, žádná aditiva ani síření, lahvováno bez filtrace. Rubínová barva, starší ročník byl určitě tmavší. Krásně ovocné, svěže, spíše červená ovocnost, příjemná mladistvá, lehce kořenitá. Suché, šťavnaté, lehkonohé, méně tříslovin, dobrá délka. Energicky ovocné, čisté, nekomplikované, zábavné poctivé pití které nenudí. A viněta vypadá moc dobře.

Zkusil jsem opět i jejich bubliny, Pregadéu 2019. Čisté Xarel·lo coby lehce nestandartní cava, čistě udělané lehké bílé víno s druhotnou fermentací v lahvi rozjetou moštem ze stejné odrůdy a vinice. Tentokrát žádná meziročníková směs, ale opět bez síření. Světlejší barva, pěkné perlení. Čerstvá, trochu navinule jablečná vůně, lehce moštová / čerstvě hroznová, s florální sušeně květinovou linkou, překvapivě trochu toastové. Bezva kyseliny, opět ona kombinace navinulosti a hroznové čerstvosti, skvěle pitelné a zábavné. Nic složitého, ale zajímavé naturál bublinky. Els Vinyerons dováží do ČR Bio Sueño.

Komentáře používají Disqus