středa 22. ledna 2020

Biodynamický Sylvaner a fascinující štýrský Sauvignon s Chardonnay

Dnes začneme v Alsasku a u odrůdy, kterou vlastně dvakrát často neotvírám. Jsme ve Westhoffenu v Domaine Loew (web), rodinném vinařství manželů Etienna a Carolie. Obhospodařují 12 ha vinic v Demeter certifikované biodynamice, ve sklepě kvasí spontánně (obvykle v nerezu, zrání pak případně i ve starých sudech), lahvují s hrubou filtrací a síří spíš v dost omezeném množství. Sylvaner Verité 2017 je jejich vyšší varianta odrůdy, ze starých (80+) vinic na červeném a zeleném slínu, krátká macerace a dlouhá pomalá fermentace a ležení na kalech do léta dalšího roku. Láhev flétna klasická, kovová záklopka, DIAM korek. Tmavší citronová barva. Čistá, nijak vyloženě výrazná ale jakoby „hutnější“ vůně, žluté ovoce, zralý citrus, dotyk medu a slámy. Hodně fajn. Suché, středně plné, zakulacené ale s výbornou kyselinou, opět ovocnost do žlutých plodů s dotykem citrusu, něco tepla z alkoholu, pecičkovo-oříškové a decentně nahořklé v dlouhém doznívání. Hodně zajímavý, charakterní kousek! Dováží Sklenka Francie a stojí to po lahvi 350 Kč.

Na festivalu Karakterre ve Vídni mne svými víny naprosto nadchl Ewald Tscheppe aka Weingut Werlitsch (web). Sice je znám a chutnám pravidelně, jejich vína jsou parádní, ale i přes omezený čas jsem si neodpustil je projet i tam. Ewald se synem předvedl fascinující kolekci štýrských poctivých vín a já se znovu jen tupě usmíval. Musím tu o nich sepsat větší text, protože si to rozhodně zaslouží, nechápu že tu ještě není. Každopádně jen den po Karakterre, už v Praze na párty „co kdo donese v magnum formátu“, jsem měl možnost pít jejich Ex Vero II 2013 a byl opět očarován.

Biodynamika ve vinici, pár dní macerace, fermentace v otevřených dřevěných kádích a zrání snad tři roky na jemných kalech ve velkém sudu a poté rok v lahvi. Je to směs 90 % Sauvignon Blanc a 10 % Morillon aka Chardonnay, číslovka v názvu značí část svahu (I jsou dost dole, II strmá střední část, III vrchní část svahu). Stále čerstvé, energické a minerálně kamenitě pikantní, kouřové, ovocnost mixuje angrešt s citrusy. Efektní, bohaté, krásné. V chuti suché ale se sladkostí zralého žlutého ovoce, skvělé kyseliny a opět parádní energie, minerálně kamenité, slané, dlouhé. Nádherná, fascinující věc. Seriózní velké víno, které bude dál zrát kdo ví jak dlouho, ale je skvělé už teď. Vidíte ho, naturálno ;-) Vinařství dováží Veltlín.

Komentáře používají Disqus