úterý 7. ledna 2020

Duboeuf, Galet, kalný festival, stoprocentní clo a další škatulata v Champagne

První souhrn událostí z vinného světa v tomto roce zahájíme smutně. 5. ledna zemřel ve věku 86 let nekorunovaný ale nesporný král Beaujolais, někdy označovaný též papežem oblasti, Georges Duboeuf. Asi žádný z tamních vinařů nedokázal v moderních dějinách Beaujolais ovlivnit oblast tolik jako právě no. V dobrém i špatném. Skvělý vinař, négociant i marketér dokázal dostat Beaujolais na nové trhy, zpropagovat konkrétní terroiry a odrůdu Gamay jako málokdo jiný. A ano, je z velké části zodpovědný za vše, co se strhlo ohledně Beaujolais Nouveau a jakým způsobem se následně na regionu podepsalo. Ale Beaujolais znovu letí nahoru a nabývá ztracené prestiže, takže vše se v dobré obrátilo.

Dictionnaire-encyclopédique-des-cépages-et-de-leurs-synonymesA když jsme bohužel u úmrtí, tak 31. prosince odešel ve věku 98 let francouzský ampelograf Pierre Galet, jedna u určitě nejdůležitějších osobností oboru. Milovníci pinotových odrůd mu mohou být vděčni za práci, kterou odvedl při identifikaci odrůd z téhle rodiny. Krom jiného je autorem opusu Dictionnaire encyclopédique des cépages, kde na tisícovkách fotografií a kreseb poskytuje jeden z nejucelenějších pohledů na odrůdy révy po celém světě, jejich parametry, výskyt, synonyma.

A na pozitivnější notu. Před nedávnem jsem zde informoval a nemilé situaci na Slovensku, která komplikuje život těm vinařům, kteří lahvují některá svá vína v kalné podobě. Viz zde Stanovisko občianskeho združenia Autentista Slovakia a spolku naturálnych a remeselných vinárov Slovenska. Ve velmi krátké době se podařilo sebrat dostatek oficiálních podpisů k hromadné připomínce, která již byla doručena na Ministerstva pôdohospodárstva. Tak teď nezbývá než doufat. Na podporu slovenských vinařů se letošní ročník skvělého festivalu přírodních vín Bottled Alive přejmenoval na Bottled Alive and Cloudy 2020 (vstupenky). Odehraje se už příští sobotu, 18. ledna, jako vždy v Táboře. S několika doprovodnými a lákavými akcemi okolo. Všem moc doporučuju tam vyrazit. Jde o naprosto zásadní přehlídku poctivých vín hlavně z ČR a Slovenska, s bezva hosty z Rakouska a Maďarska.

Moravští a čeští vinaři získali vloni ve světě rekordních 990 medailí! Rok 2020 je takový pěkně kulatý, takže by to letos mohli nasměrovat rovnou k tisícovce, co myslíte? Medaile! Držím palce ;-)

Stoprocentní clo na prakticky veškerá vína, která se do USA exportují z EU? Právě tím hrozí prezident Trump. K tématu třeba tenhle článek, jsou v něm odkazy na několik dalších textů, třeba ten od Jenny Lefcourt z Jenny & François Selections, která do USA importuje i několik naturálních vinařů z ČR a Slovenska. Pokud by k zavedení cel došlo, tak výsledkem budou nemalé problémy, pro některé vyloženě existenční, u mnohých amerických importérů. A významné zemětřesení v celosvětovém obchodu s vínem a změna „toků“, paradoxně ekologičtějším způsobem. Francie a Itálie a samozřejmě i další země se budou muset mnohem víc snažit vína prodat v Evropě (nebo jinde, ale tam bude hledání kanálů trvat déle), u špičkových a neustále vyprodaných vinařství to problém nebude, jiní budou muset nejspíše snížit ceny. USA nahradí výpadek víny z Jižní Ameriky a dalších zdrojů, které nebudou muset téct sem, když budou „místní“ vína levnější. Podkope to dlouhodobě budované vztahy a celkově je pěkně na prd. Ovšem v kontextu další aktivit Donald J. Trumpa, s poněkud větším geopolitickým významem, je tohle vlastně „detail“…

Škatulata v Champagne pokračují, před půl rokem jsem psal o přesunech na postech sklepmistrů významných domů, operace „Kulový blesk“ pak pokračovala dalšími výměnami a teď se dostala do další fáze. Prvního dubna nastoupí do vedoucí pozice v Henriotu Alice Tétienne, která se dosud učila coby vinařka pro Krug. A i v Krugu došlo ke změně, i zde bude mít hlavní slovo žena, pozici chef de cave přebírá Julie Cavil. Ta pracovala třináct let po boku Érica Lebela, který se nyní bude věnovat širšímu spektru značek v portfoliu Moët Hennessy.

Komentáře používají Disqus