pátek 3. ledna 2020

Roučí a lepšící se nabídka restaurací

V poslední době mám v restauracích pocit, i těch co se vínem zas tak moc nezabývají, že je tam o chlup snazší narazit na slušné víno. Třeba něco z bioprodukce a dokonce rozumně, jako že bez postupů vhodných spíš pro velké průmyslové producenty, i ve sklepě. Právě takhle jsem mezi hromadou balastu objevil Roučí 2016 vinařství Jaroslav Springer (Stapleton-Springer), navíc za cenu v podniku nižší, než jsou dnes běžné maloobchodní. A to potěší dvojnásob :-) Roučí je čistý Pinot Noir z tratí Čtvrtě a Trkmanska, z vinic v certifikovaném bio režimu, školeno rok a půl ve francouzských dubových sudech, nečiřeno a nefiltrováno. Uloženo samozřejmě v burgundské lahvi (byť pro archivaci šlo něco i do bordeauxských, který se jim lépě štosují), s kovovou záklopkou a celokorkem.

Barva pěkná, do tmavší cihlové. Vůně je poměrně bohatá, dominují zralé třešně, sladší ovocnost, a znatelný je i projev dřeva. V chuti středně plné a docela důrazné, výborné kyseliny ale opět sladká zralá ovocnost do třešní a jahod. Tříslovin tam není úplně moc, jsou docela uhlazené a celek působí i přes svěžest docela zaobleně, přístupně, ač je víno suché tak teple „nasládle“. Rozhodně má potenciál dále zrát, v otevřené lahvi se pěkně otevíralo do elegantnějších nuancí, a určitě by mne zajímalo, jak se vyvine dřevo ve vůni. Každopádně večeři doprovodilo skvěle.

Sdílíte můj pohled, že se to v našich restauracích lepší, nebo je to nějaký můj dojem z „bubliny“ založený na pečlivějším výběru kde se najíst? Kde vás nejvíc pozitivně překvapila nabídka vína? A kde naopak zklamala a proč?

Komentáře používají Disqus