čtvrtek 16. ledna 2020

Chutné Chablis a parádní zajímavé Champagne

Dneska to nebude žádná exotika, po včerejším výletu za oceán, ale naopak úplná klasika. Jean-Paul & Benoît Droin a jejich mladé Chablis 2017. O vinařství už jsem se tu dlouze rozepisoval a není moc co dodat. Snad jen že Benoît je již 14. generací vinařících Droinů, oproti otci (který se ovšem zásadně zasloužil o rozvoj vinařství a udělal mu jméno) výrazně osekal použití nového dřeva a vína stylisticky posunul, za posledních 5+ let panuje celkem konsensus, že jsou kvalitativně ještě výše, než bývala. Základní vesnické Chablis spontánně kvasí a zraje jen v tanku, do dřeva (ani staršího) nejde vůbec. Původ hroznů je jen v srdci původních vinic a na kimeridžském vápenci, pochází ze zhruba devíti hektarů ve třiceti různých polohách u obcí Courgis a Fleys. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Citronová žlutá, jiskrná barva. Čerstvá, mladistvá vůně, kombinace citrusů, broskve a dotyku tropika, lehce pikantní a zároveň fajn krémová linka. Suché, středně plné, hodně fajn kyselina ale nic přísného, opět krémová linka, dobrá ovocné, čistě udělané, minerální. Vysoce pitelná, solidní klasika. Dováží Domaine R&B.

V poslední době mne čím dál víc baví produkce vinaře jménem Vincent Charlot (u základních vín pod Champagne Charlot-Tanneux) z Mardeuil, do budoucnu určitě sepíšu víc o několika jeho novinkách a vinařství jako takovém. Každopádně jsme v Coteaux d’Epernay, biodynamika (dnešní víno ještě teda z přechodného období na Demeter certifikaci), čistě i ve sklepě, charakterní expresivnější seriózní a navíc dost zábavné kousky. Le Fruit de ma Passion Millésimé 2012 Extra Brut pochází z dvou parcel – La Genette (0.55 ha) a Les Chapottes (0.55 ha) u Mardeuil, odrůdově je to 55 % Meunier, 5 % Pinot Noir a 40 % Chardonnay (ale v různých ročnících se složení může významně lišit, Meunier bude ovšem dominovat vždy) na křídě a jílu. Spontánně fermentováno a školeno devět měsíců v dubových sudech, bez filtrace, čiření a bez malolaktiky. Na konci května 2013 do lahví na sekundárku, kde si poleželo až do odstřelu kalů v červenci 2017 (= 42 měsíců), dozáž necelých 4.5 g/l. Tmavší, nazlátlé v barvě, pěkné perlení menších bublinek. Výraznější vůně, efektní, kombinace teplého vosku, kouře, výrazné minerality, sušených květů, malvicové ovocnosti. Širší plnější styl ale nic oblého, s hodně výraznou kyselinou, koncentrované, dost „vinné“, výraznější ovocnost až lehce nasládlá a zároveň něco nahořklosti, grepová kůra. Dlouhé, trochu rustikální ale vrstevnaté, parádní víno. Bavilo velmi. Vozí Terroir Champagne aka Miloš Danihelka.

Komentáře používají Disqus