pondělí 5. srpna 2019

Třikrát Mencía od Bodegas Pittacum

Po týdnu s Itálií dnes začneme ve Španělsku. Měl jsem možnost projet si několik červených od Bodegas Pittacum z Bierza. Spadají pod Terras Gauda, ale jedou si docela samostatně. Révu pěstují na zhruba 200 samostatných polohách v různých částech oblasti, většinu samozřejmě tvoří odrůda Mencía ale je tam i nějaká Garnacha Tintorera a Godello, často se jedná o velmi staré výsadby atakující sto let. Jsou v „udržitelném“ režimu, ale bio ne. Nejde o žádného drobečka a vína připravovaná na koleni, od vzniku v roce 1999 vybudovali moderní vinařství a ročně připraví nějakých 300-350 tisíc lahví.

Petit Pittacum 2018 je stoprocentní Mencía z jílovitějších poloh a svahů s orientací spíše na východ a sever, jde o jejich základ kterého dělají nejvíc, při zpracování pracují s celými bobulemi a zrání ve dřevě jen krátké. V projevu hodně čerstvé a svěží, červeně ovocné, lehce pikantní, čisté, s výbornou kyselinou a šťavnaté, přímočařejší, snadno pitelné, se slušnou délkou. Nemalých 14 % alkoholu se v tom dobře skrývá.

Pittacum 2016 je opět stoprocentní Mencía, ze starý keřů a selekce poloh, více břidlicových svahů. Fermentace v nerezu a zrání 8 měsíců v 220l francouzských a amerických sudech. Tmavší, hlubší barva směrem do fialové. Výrazněji ovocné, tmavší ovoce, kořenitá linka a mineralita, znatelně vliv dubových sudů. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, jemnozrnné třísloviny, lehce svíravé ale zároveň pěkná sladší tmavší ovocnost, slušně dlouhé. Dobře udělané, trochu líbivější, fajn pití.

Val de la Loba 2016 je znovu 100 % Mencía, ovšem z jedné polohy, velmi starých keřů na spíše jílovitém svahu. Macerace a fermentace v nerezu, následně rok zrání ve francouzských barrique sudech již jednou použitých. Temná, hlubší barva s tónem do fialové. Výrazná, zatím velmi čerstvá vůně, sevřeně tmavě ovocná, minerální linka, něco kvalitního dřeva. Suché, čisté, plnější, poměrně výrazná kyselina a i hodně třísla, tmavě čerstvě „dužina chrupne v ústech“ ovocné. Velmi solidní víno, ale zatím velmi mladé a zdaleka nedává vše co by mohlo.

O zařazení Pittacum do sortimentu uvažuje BioSueňo od kterých jsem vína také měl, ale už v minulosti se u nás od vinařství něco objevilo. Osobně v oblasti a u odrůdy Mencía ujíždím víc na jiných producentech, ale tohle jsou technicky dobře zvládnuté fajn kousky, u kterých jen postrádám trochu „živelnosti“, přijdou mi že jedou až příliš na jistotu. Paradoxně mne možná nejvíc, ve vší své čerstvosti a přímočarosti, bavil úplný základ. Jejich hlavní víno mi přišlo trochu zaměnitelné.

Komentáře používají Disqus