středa 14. srpna 2019

Champagne, cava, prosecco

Trocha bublin ještě nikomu neublížila, tak dnes opět pár kousků z uplynulých dní. A začneme zostra šampaňským, s lahví Champagne JM Séléque Quintette Extra Brut (dováží Terroir Champagne). Jedná se o stoprocentní Chardonnay z pěti vinic v pěti různých obcích – Vertus (La Justice, výsadba 1950), Epernay (Les Frileux, 1959), Pierry (Les Tertières-Porgeons, 1985), Dizy (Moque-bouteille, 1985) a Mardeuil (Les Basses Ronces, 1982). Obhospodařováno ekologicky, každá poloha zpracována separátně, polovina vína v nerezu a druhá staré sudy, bez čiření a filtrace. Zde se jednalo o ročníkovou bázi 2014 s 20 % rezervních vín ze solery, na kalech v lahvi tři roky, degorzáž únor 2018 a tedy již mělo prostor srovnat se v lahvi (vinařství doporučuje alespoň půl roku), dozáž jen 2 g/l. Citronová barva, výrazné perlení menších bublinek. Čerstvá, energická, „přísnější“ vůně jasně napovídající, že o kyseliny nouze nebude. Minerální, zelené jablko, citron a citrusová kůra. Velmi suché, řízné, pikantnější, kyseliny tu skutečně hrají významnou roli. Šťavnaté, citrusově ovocné, pěkně postavené, zábavné, slušně dlouhé. Pro milovníky přísných bublin, ideální láhev na osvěžení v průběhu náročného večera ;-)

Vilarnau Cava Brut Reserva jsou základní bubliny od moderního producenta patřícího již od roku 1982 do skupiny González Byass, nejslavnější díky sherry. Pracují na dvaceti hektarech vedených v certifikovaném bio režimu u Sant Sadurní d’Anoia, v nejvyšší části oblasti. Odrůdově je to klasika 50 % Macabeo, 35 % Parellada a 15 % Xarel·lo, kvasí zvlášť v nerezu a po smíšení jdou do lahve na 15 měsíců nebo o něco déle. Dozáž k deseti gramům na litr, ročník báze ani datum odstřelu neuvádějí. Citronová barva. Čerstvá, přímočařejší klasická cava, diskrétnější ovocnost do jablka, sušené květy a lehce toastové. Suché, čisté, s dobrou kyselinou a vyšší dozáž neruší, slušně vyvážené, lehce nahořklé v závěru. Solidní, typický kousek. Kupováno ve Španělsku za 7€, ale viděl jsem lahve i v ČR.

Roccat (celým jménem Azienda Agricola Roccat di Codello Clemente e Manuel) Rustego del Clemente je col fondo frizzante, prosecco dokvašené v lahvi, a jejich ukázka tradičního původního stylu. Rodinný podnik má šest hektarů ve Valdobbiadene, odrůdově dominuje Glera ale ve vínech může v malém množství vyskytnout i Perera a Verdiso. Col fondo doporučují dekantovat a zbavit kalů, ty se zbytkem vína použít na risotto, já ale víno postupně opatrně naléval, v závěru bylo tedy kalnější. Barva opalizující světle žlutá. Zajímavá aromatika, ve které se mísí především florální tóny, decentně ovocnost do broskve, výraznější kvasnicová linka a nečekaně kokos. V chuti naprosto suché, s fajn kyselinou, opět mix florálních tónů, broskve a kvasnic, decentně krémové. Slušně dlouhé, lehkonohé, snadno pitelné, zábavné víno. Vozí Prosekárna.

Komentáře používají Disqus